У Тернопільській області за результатами проведення епідрозслідування гострої кишкової інфекції в закладі громадського харчування виявили зразок сиру «Російський», виробництво якого здійснюється на території Охтирського району, і в якому знайшли особливо небезпечний мікроорганізм Salmonella Enteritidis.
Як пише «Четверта студія», про це повідомляє sts.sumy.
На підставі листа Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області про невідповідність при лабораторних дослідженнях сиру «Російський», враховуючи, що виявлені мікроорганізми несуть реальну загрозу для життя та здоров’я людей, які можуть споживати відповідні продукти харчування, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області провели позаплановий захід державного контролю щодо виробника відповідної продукції.
У ході перевірки суб’єкта господарювання виявили недотримання виробником гігієнічних вимог під час виробництва сиру, які несуть загрозу забруднення харчових продуктів зокрема:
в приймальному відділенні, сирцеху, пресувальних відділеннях стеля перебуває в незадовільному стані та має місце відшарування часток конструкції, що може призвести до попадання часток сторонніх предметів в харчовий продукт;
поверхні обладнання, що контактують з харчовими продуктами, у пошкодженому стані (відколи, нашарування іржі), що ускладнює їх чищення та дезінфекцію, що в свою чергу може викликати забруднення харчового продукту як механічними, так біологічними забруднювачами;
деяке обладнання розміщено у спосіб, що не дає можливості ретельного чищення його (обладнання), відсутні докази щоденного миття та дезінфекції обладнання та інвентарю, що може нести загрозу біологічного забруднення (грибки, мікроорганізми, в том числі патогенні);
на пристрої для перемішування сирної суміші спостерігається нашарування бруду (іржі та злущеної фарби), що несе ризик забруднення харчового продукту;
відсутні приміщення для чищення, дезінфекції і зберігання робочих інструментів та обладнання.
По факту проведеного заходу спеціалісти Охтирського міськрайонного управління Головного управління склали акт та видали припис виробнику відповідної продукції щодо усунення виявлених порушень, а також склали протокол про виявлені порушення.
На підставі матеріалів перевірки Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області винесено постанову про застосування штрафу до виробника сиру у розмірі десяти мінімальних заробітних плат – 41 730 грн.
Не погоджуючись з приписом та постановою про накладення штрафних санкцій, оператор ринку подав до Сумського окружного адміністративного суду два адміністративних позови: про визнання протиправним та скасування припису щодо усунення виявлених порушень та щодо скасування постанови про накладення штрафних санкцій.
У ході численних судових засідань відділ правового забезпечення довів законність винесеного припису і застосованих штрафних санкцій, у зв’язку з чим рішеннями Сумського окружного адміністративного суду оператору ринку відмовлено у їх скасуванні.
Наразі всі виявлені під час перевірки порушення гігієнічних вимог оператором ринку усунуті в повному обсязі, повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області.