Новини

На Уралі “екстремальний викид радіації”

Російська Федеральна служба з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища (Росгідромет) опублікувала дані, що свідчать про «екстремально високий» рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату «Маяк» у місті Озерське Челябінської області, що на Південному Уралі. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Раніше державна корпорація «Росатом», якій належить комбінат, заперечувала повідомлення про аварію на підприємстві.

Склади з ядерними матеріалами на комбінаті “Маяк”Фото: lastday.club

З проханням надати відомості про радіаційну обстановку на території Росії звернулося до Росгідромету російське відділення «Грінпіс». У відповіді фахівці охарактеризували рівень радіаційного забруднення в стокілометрової зоні навколо підприємства як «високий» і «екстремально високий». У відомстві також підтвердили, що в період з 25 вересня по 6 жовтня «виникли умови для активного перенесення повітряних мас і забруднюючих речовин з території Південного Уралу і південного Сибіру в район Середземномор’я і потім на північ Європи».

Радіоактивний могильник в районі комбінату “Маяк”. Фото: lastday.club

Комбінат «Маяк» є одним з найбільших російських підприємств з переробки радіоактивних матеріалів. Він був заснований у 1948 році.

Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN) 9 листопада заявив, що зафіксував радіоактивну хмару над Європою. Експерти інституту заявили, що це може свідчити про аварію з витоком радіації на ядерному об’єкті в Росії чи Казахстані наприкінці вересня. Раніше радіоактивну хмару над Європою зафіксували і вчені з Німеччини. Вони також вказували на південь Уралу як імовірне джерело викиду радіоактивної речовини рутеній-106.

Рутеній-106 – це радіонуклід, який є продуктом розщеплення атомів у ядерному реакторі. Через короткий період напіврозпаду, близько року, рутеній-106 використовується в медицині. Французький інститут вказав, що витік не спричинив жодного впливу на здоров’я людей чи навколишнє середовище в Європі.

Водночас, згідно з оцінкою IRSN, початкова кількість речовини була значною, і якщо б аварія такого масштабу відбулася у Франції, це вимагало б евакуації всіх людей у радіусі кількох кілометрів від місця аварії.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

10 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

12 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

12 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

12 години тому