Новини

На Личаківському кладовищі 14 жовтня перепоховають воїнів УПА

У понеділок, 14 жовтня, о 09.00 год на Личаківському кладовищі відбудеться перепоховання останків воїнів УПА — Мочурада Михайла Андрійовича та Онищака Дмитра Васильовича з смт. Щирець Пустомитівського району. Поховають Героїв на полі почесних поховань № 86-А. Про це пише прес-служба ЛМР.

«На свято Покрови і День захисника України у місті буде багато урочистих заходів. Розпочнемо їх з 09.00 год на Личаківському кладовищі. Як і минулого року, цього року ми матимемо велику честь провести перепоховання наших Героїв — воїнів УПА — Мочурада Михайло Андрійович, який прожив фактично 31 рік, і його побратима Онищака Дмитра Васильовича. Отож, 14 жовтня головні заходи у Львові розпочнуться із свідчення того, що ми пам’ятаємо наших Героїв», — повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

До слова, відповідне рішення про перепоховання Мочурада Михайло Андрійович і Онищака Дмитра Васильовича було прийнято сьогодні на засіданні виконавчого комітету ЛМР — «Про надання дозволу на перепоховання останків воїнів УПА».

«Згідно з рішенням виконавчого комітету перепоховання воїнів УПА відбудеться на полі почесних поховань № 86-А Личаківського цвинтаря. Це територія Марсового поля, так звана Стіна пам’яті воїнів УПА. Там знаходяться крипти для майбутніх поховань. Зараз там є 13 поховань.

Минулого року було перепоховано двох невідомих вояків. Вчора ми завершили встановлення пам’ятників, які завтра можна буде і освятити. Також вже практично виготовлений пам’ятник під поховання, яке відбудеться у понеділок”, — розповів Михайло Нагай, директор Музею «Личаківський цвинтар».

За його словами, воїнів УПА на Личаківському кладовищі хоронять не тільки на полі № 86А, але й на полі почесних поховань № 42, № 76. Орієнтовно є більше 300 воїнів.

Організувала перепоховання воїнів УПА «Львівська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації „Меморіал“ імені Василя Стуса», у співпраці з меморіально-пошуковим центром «Доля».

«Ми будемо перепоховувати двох воїнів УПА — Михайла Мочурада і Дмитра Онищака, які героїчно загинули в бою з військами НКВД у 1951 році. Їх псевда «Явір» та «Савур».

Це один з унікальних випадків, коли ми перепоховуємо відомих воїнів УПА. Адже часто ми перепоховуємо невідомих воїнів, яких нам не вдається ідентифікувати.

Це все стало можливим завдяки співпраці з організацією «Меморіал» імені Василя Стуса”, керівником якої є Роман Гунда, ініціативі родичів. Воїни були ексгумовані цього року в смт. Щирець і будуть перепоховані до Львова на поле почесних поховань Личаківського кладовища. На це ми отримали усі необхідні дозволи згідно з чинного законодавства, провели ексгумацію”, — розповів Святослав Шеремета, директор меморіально-пошукового центру «Доля», відповідальний секретар державної комісії з увічнення пам’яті.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканець Львівщини проколов сусіда вилами та отримав штраф

Мешканець Львівщини проколов сусіда вилами та отримав штраф

8 хв. тому

Героя України присвоїли загиблому під час евакуації захисників з “Азовсталі” пілоту з Львівщини

Окрім Юрія Тимуся з Львівщини, посмертно звання Героя України присвоїли пілоту “Джусу”

17 хв. тому

На Львівщині освятили Алею пам‘яті полеглих героїв

Вічна пам‘ять нашим Захисникам!

46 хв. тому

Львів попрощається із захисниками Богданом Маркевичем та Романом Вовком

У середу, 2 жовтня, Львів попрощається з військовослужбовцями Богданом Маркевичем та Романом Вовком, які захищали…

8 години тому