До Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області надійшло інформаційне повідомлення Системи швидкого реагування харчових продуктів стосовно виявлення афлатоксинів в смажених фісташках у шкарлупі, що експортувалися з Туреччини (виробник: “Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti”; експортер: “Malatya Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.”) через Болгарію до України (отримувач: ТОВ «ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД», вул. Миру, 3, м. Київ).
Про це повідомили у Дерпродспоживслужбі у Львівській області, пише Четверта студія.
«Попереджаємо операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів.
Шановні споживачі! У разі виявлення даної невідповідної продукції в обігу просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби», зазначається у повідомленні.
Довідково.
Афлатоксини — клас природних мікотоксинів, що виробляються багатьма видами грибків роду Aspergillus, особливо Aspergillus flavus і Aspergillus parasiticus. Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами. Виділють 2 основні групи афлатоксинів — B і G (від англ. blue і англ. green). Потрапляючи до тіла ссавців, афлатоксини метаболізуються печінкою до активної речовини, афлатоксину M1, епоксіду. Назву «афлатоксин» часто невірно пишуть як альфатоксин, подібно до іншої речовини, альфа-токсину.
Афлатоксини утворюються тільки під час росту грибів. A. flavus утворює їх при температурі від 7,5 до 40 °C. Оптимальною вважається температура 24 °C.