Новини

На Львівщині зафiксyвaли рeкoрднy кiлькiсть викликiв «швидкої допомоги»

Велика кількість викликів пов’язана з новою хвилею коронавірусної хвороби Covid-19

Цієї неділі, 10 жовтня, в Україні зафіксували рекордну кількість звернень за номером «103» – понад 44 тисячі викликів за добу. На цей же період припала найбільша за всю історію кількість виїздів бригад екстреної медичної допомоги та відповідно госпіталізацій пацієнтів.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляє Тvoemisto.tv.

У відомстві пояснюють, що це пов’язано із новою хвилею коронавірусної хвороби Covid-19.

Як повідомив у коментарі Тvoemisto.tv директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, на Львівщині за добу в середньому стається 140-160 викликів. Рекордну кількість зафіксували минулого понеділка.

«Найбільшу кількість у нас зафіксували минулого понеділка, 4 жовтня. Тоді надійшло понад 180 викликів за добу. Це був пік. Зараз у середньому за добу кількість коливається в межах 140-160 викликів», – каже Орест Чемерис.

Додамо, що у жовтні 2020 року у Львівській області зафіксували рекордну кількість викликів бригад швидкої допомоги хворих із коронавірусної інфекцією чи підозрою на неї – понад сто дзвінків, хоча раніше це було в середньому 70 виїздів на добу.

За екстреною медичною допомогою потрібно звертатись при наявності конкретних станів та симптомів.

«Якщо відчуваєте біль у грудній клітці, задишку у стані спокою чи будь-які ознаки дихальної недостатності, варто одразу телефонувати на 103. Зокрема підставами для виклику «швидкої» є сатурація менше 92%, яку можна виміряти в домашніх умовах за допомогою пульсоксиметра, порушення свідомості та інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан», – каже міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр пояснив, що у випадку появи симптомів захворювання на коронавірусну хворобу варто одразу повідомляти свого сімейного лікаря. Саме він має надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування.

Висока температура тіла (більше 38 градусів) не є самою по собі підставою для виїзду бригади екстреної медичної допомоги чи госпіталізації. Проте, якщо разом із температурою є будь-який із вищевказаних симптомів, варто викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

Відповідно до стандартів надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі Covid-19 до лікарень госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих.

Нагадаємо, за минулу добу лабораторні центри Львова та Львівщини провели 1796 ПЛР-тестів. З них 978 – позитивні, 550 – львів’яни. У стаціонарах зараз перебуває 668 осіб: 617 з них має Covid-19, 45 – у реанімації, 19 людей підключено до апаратів ШВЛ.

Коментарі

Кенцало Юра