Новини

На Львівщині взялись реалізовувати ініціативу «Львівський промисловий ХАБ» (ВІДЕО)

Про це сьогодні, 6 вересня, повідомив директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Роман Филипів.

“З 2016 року ми взяли курс на поновлення наших промислових можливостей, розвиток промислового потенціалу. У нас є непогані результати – у 2017 році ми закінчили рік з позначкою +6% по індексу промислового виробництва, а це означає, що промисловість зростає. Уже станом на сьогодні індекс промислового виробництва у 2018 році складає 4,8%. Усе це зумовлює подальшу роботу стосовно розвитку промислових підприємств, їхньої правильної структуризації, формування нових механізмів і підходів”, – зазначив Роман Филипів.

У 2018 році Львівська обласна державна адміністрація розробила ініціативу – «Львівський промисловий ХАБ», у якому вирішили поєднати зусилля промислових підприємств, закладів професійно-технічної освіти та наукових закладів.

“У процесі розробки ми звертали увагу та те проблемне питання, яке є актуальним як для нашої держави, так і для в цілому України – це забезпеченість промислових підприємств робітничими кадрами. В області ми зберегли мережу закладів професійно-технічної освіти. Разом із тим ми повинні переходити на взаємодію промислових підприємств з закладами професійно-технічної освіти. Це перше завдання, яке ми перед собою ставили, розробляючи цю ініціативу”, – додав Роман Филипів.

Об’єднання зусиль надасть можливість бути більш конкурентоспроможними і при виході на зовнішні ринки, і при налагодженні ініціативи «Львівський промисловий ХАБ». У першу чергу йдеться про створення кластерів промислових підприємств у галузевому розрізі. Сьогодні ми на фінішній прямій із створення 8-ми.

Як інформують у департаменті економічної політики Львівської ОДА, станом на сьогодні в області вже розпочали діяльність 4 промислові кластери.

Це – кластер будівельної індустрії, легкої промисловості, поліграфії та деревообробної індустрії.

Також в планах створення кластерів меблевого виробництва, металообробки, машинобудування та приладобудування, які наразі перебувають у процесі реєстрації.

“У структуру ХАБу ми включили 4 наукових центри, які б мали забезпечувати відповідною науковою продукцією ці промислові кластери, промислові підприємства. Мова йде про Центр якості та мобільності робочої сили, Центр інноваційного розвитку, Центр ІТ-забезпечення та адміністрування та Центр конкурентоспроможної промислової політики. «Герпідрядниками» будуть виступати провідні наукові установи і напрацьовувати той продукт, який необхідний для промислових підприємств”, -наголосив директор департаменту економічної політики.

Щодо Центру якості та мобільності робочої сили – Львівська ОДА подала відповідний Проект на Програму секторальної підтримки за рахунок коштів ЄС, який переміг. Відтак, Львівська область у 2018 році отримає 3,6 мільйона гривень на дослідження всіх моментів, що пов’язані з підготовкою робітничих кадрів.

А це – вивчення того, наскільки є ефективними програми підготовки робітничих кадрів, куди працевлаштовуються випускники відповідних закладів освіти після закінчення установ, які є застереження для роботодавців щодо підготовки таких кадрів та ін.

Одним із найважливіших напрямків, за словами Романа Филипіва, є напрямок конкурентоспроможної промислової політики. Він здійснюватиметься у співпраці з Українським католицьким університетом, зокрема з Бізнес-школою УКУ. Відтак, аналітично-адвокаційний центр “Львівський регуляторний хаб” взяв на себе зобов’язання зі здійснення цього важливого компоненту.

«Цей запит на ті перешкоди, які виникають та заважають розвитку конкуренції в цілому, ми отримуватимемо від підприємництва, кластерів,які будуть або є вже сформованими. Мова йде про інвентаризацію нормативно-правових актів, регуляторної бази, зокрема, оцінка її якості та регуляторних перешкод, які виникають у веденні бізнесу. Це все відбуватиметься у якісній комунікації з координаторами кластерів та безпосередньо з бізнесом за сприяння Львівської ОДА. Уся ця робота виливатиметься у чіткі пропозиції до змін нормативно-правових актів», – розповів керівник аналітично-адвокаційного центру “Львівський регуляторний хаб” Тарас Хавунка.

Коментарі

Субота Юля

Share
Published by
Субота Юля

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

8 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

10 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

10 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

10 години тому