На Львівщині в 11 людей виявили хворобу Лайма через укуси кліщів

Новини 14 Квітня, 2021 335
На Львівщині парки оброблятимуть від кліщів

На Львівщині парки оброблятимуть від кліщів

Хвороба Лайма може уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви

В 11 мешканців Львівської області через укуси кліщів в першому кварталі 2021 року діагностували хворобу Лайма (бореліоз). Загалом цього року до медиків через укуси кліщів звернулося вже 40 мешканців Львівщини.

Про це повідомила головна санітарна лікарка Львівської області Наталія Тімко-Іванченко на своїй сторінці у Facebook, пише Четверта студія.

“Кліщі – істоти малоприємні, вони прокидаються і виходять на “полювання” з березня по листопад, а у раціоні їх харчування впродовж всього життя – виключно кров, зокрема, і людська. Підступність кліщів полягає в тому, що вони присмоктуються до тіла людини непомітно і безболісно, внаслідок чого кліщів виявляють на наступний день після присмоктування, але зазвичай – пізніше”, – розповіла лікарка.

Вона зазначила, що минулого року на Львівщині зареєстрували 169 випадків хвороби Лайма (бореліозу).

Зазначимо, хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке може мати хронічний або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.

За словами лікарів, ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування кліща. Якщо кліщ був на тілі менше ніж добу, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%.

Як вберегти себе

Застерегти себе і близьких від нападу кліщів можна. Для цього дотримуйтесь таких правил, радить Наталія Тімко-Іванченко:

Одягайте для відпочинку на природі світлий одяг, який закриває відкриті ділянки тіла і обов’язково оглядайте один одного по поверненню з метою виявлення кліщів.

На відкриті частини тіла нанесіть репелент (продаються у торгових мережах), що відлякує кліщів.

Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів, ходіть посередині стежин.

Якщо присмоктування кліща все ж відбулось – не лякайтесь. Вашу безпеку гарантує грамотне видалення кліща. Краще зробити це у кабінеті медичного закладу.

Коментарі

Позначки: