Новини

На Львівщині супутники викрили кричущі махінації із площами посівів

За офіційними даними, у Львівській області вже засіяно озимими 242 тисячі гектарів. А за даними, які фахівці Національної космічної агенції отримали з супутників – засіяно тільки 103 тисячі га. Також на знимках з космосу видно, що не всі посіви сходять однаково. Про це під час апаратної наради у Львівській обласній держадміністрації повідомила науковий керівник R&Д департаменту ЕОС Наталія Куссуль. Про це пише Четверта студія з посиланням на СилаNEWS.

Чому такі розбіжності з офіційними даними, вона не коментує. Цим би мали зацікавитися фахівці іншого профілю.

Водночас, як повідомив представник Світового банку, координатор з ІТ діяльності програми Світового банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні Володимир Попов, Львівська область стане учасником пілотного проєкту щодо інвентаризації земель за кошти Світового банку. Мета проєкту – дізнатися скільки ж насправді є землі в Україні та як її використовують.

За його словами, понад 29 відсотків землі засівається та засаджується неофіційно. Через що бюджети територіальних громад недоотримують кошти.

“Ця земля обробляється. Але офіційних документів на оренду ніхто не оформляє. Так, тільки за один день в одній ОТГ в Київській області ми виявили 70 га землі, на якій вирощували продукцію. Але договорів оренди не було. Також в іншому випадку ми виявили, що селяни зорали взлітну смугу аеродрому”, – каже він.

Одним з методів виявлення самовільних захоплень земель стануть зйомки із супутників. Проте, за словами наукового керівника R&Д департаменту ЕОС Наталії Куссуль, щонайперше фахівці космічного агентства шукатимуть не порушників земельного законодавства, а визначатимуть, де і які посіви ростуть.

“Цього року ми обрали понад тисячу точок у Львівській області. За знимками можна проаналізувати в яких районах області які культури ростуть. Переважать, звісно, кукурудза, соняшник, буряк, соя та горох”, – каже вона.

За словами Наталії Куссунь, Світовий банк поставив перед фахівцями не просто створити такі карти, але й дати рекомендації щодо використання.

“Ми порівняли наші карти класифікацій з тими межами ділянок, яких немає у земельному кадастрі. І тільки у Львівській області виявили понад 150 тисяч гектарів незареєстрованих ділянок. Якщо порахувати вартість продукції, вирощеної на цих незареєстрованих землях, то це виходить понад три мільярди гривень”, – зазначила науковий керівник R&Д департаменту ЕОС.

І додала, що таких незареєстрованих ділянок найбільше у Надичівській сільській раді Жовківського району та у Золотковичівській сільській раді Мостиського району. То ж їм радять внести ці землі до земельного кадастру. Також супутникові знимки показують де варто садити ліс, а не овочі; як проходить сівозміна на полях. А також, де відбуваються масові вирубки лісу.

“Цікаво, що на незареєстрованих ділянках вирубок не помічено”, – зауважила Наталія Куссунь.

Коментарі

Олег Довганик