Новини

На Львівщині стартував конкурс журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва

У День журналіста, 6 червня, у Львівській ОВА оголосили про старт щорічного обласного конкурсу журналістських робіт імені Героя України Тараса Матвіїва. Цей конкурс відбуватиметься вже втретє. Про умови, кількість номінацій та призовий фонд розповіли під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА, пише Четверта студія.

Конкурс має на меті відзначити та підтримати журналістів – авторів матеріалів на військову тематику, вшанувати військові подвиги різних військових підрозділів та військ, які дислокуються на Львівщині.

Крім цього, він спрямований на патріотичне виховання майбутніх поколінь на прикладі подвигів українських захисників, таких як Тарас Матвіїв – тележурналіст, член Національної спілки журналістів України, громадський діяч, учасник Революції гідності та офіцер Збройних Сил України, який загинув, рятуючи своїх побратимів.

«Наше основне завдання – віддати шану усім нашим Героям, які боролись за Україну та продовжують захищати її. Тому журналістські роботи матимуть саме таку тематику. Ці роботи мають стати хорошим інструментом в інформаційній війні. Загальний призовий фонд становить 300 тисяч гривень, члени конкурсної комісії обиратимуть переможців у чотирьох номінаціях. Закликаємо авторів зі Львівщини, загальнодержавних чи регіональних медіа долучатися до конкурсу»,  – наголосив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Конкурс проводять у чотирьох номінаціях:

  • Матеріал, розміщений в онлайн-медіа;
  • Матеріал, розміщений в друкованому медіа;
  • Матеріал, розміщений у телеефірі;
  •  Матеріал, розміщений у радіоефірі

Переможці у кожній номінації отримають премію з обласного бюджету у розмірі 50 тисяч гривень, а призовий фонд Гран-прі становить 100 тисяч.

«Покликанням Тараса була журналістика, але замість пера він взяв до рук зброю та пішов на захист України. Мій син мріяв створити власний телеканал, де б транслювали документальні фільми, глибоку аналітику про події на передовій. Власне, цей журналістський конкурс – своєрідне втілення цієї мрії. Шановні журналісти, наперед дякуємо вам за участь. Сподіваюся, що цього року роботи будуть не менш цікавими, аніж торішні», – зазначила мама Тараса Матвіїва – пані Валентина.

Медіаматеріали мають бути оприлюднені в період з 6 червня 2023 року по 5 червня 2024 року. Детальніші умови читайте за посиланням.

«Подати заявку можна впродовж 30 днів після оголошення про старт конкурсу, тобто до 5 липня. Журналістські матеріали мають стосуватися військової тематики, описувати Героїв зі Львівщини, військові підрозділи та війська, які дислокуються на теренах нашої області», – зазначив директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун.

До заявки потрібно додати один медіаматеріал (публікацію, або аудіо- чи відеозапис) у вигляді посилання на цю роботу, яка попередньо опублікована в інтернеті або скан-копію сторінки газети, в якій вийшов конкурсний медіаматеріал.

Конкурс відбудеться в межах Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області. Про список членів конкурсної комісії повідомлять згодом. Вони матимуть місяць для оцінювання робіт та оголошення переможців.

Подати заявку можна за посиланням.

Нагадаємо, торік одна з переможниць обласного конкурсу журналістських робіт віддала премію на потреби ЗСУ. Про всіх переможців минулорічного конкурсу читайте за посиланням – https://loda.gov.ua/news/74851

Довідково:

Тарас Матвіїв – тележурналіст, громадський діяч, учасник Революції гідності та офіцером Збройних Сил України. З дитинства проживав у Жидачеві на Львівщині.

В 2011 році – закінчив факультет журналістики ЛНУ ім. Івана Франка. У 2013-2014 роках був учасником Революції Гідності. Згодом, разом з групою активістів розшукував безвісті зниклих майданівців. З початком російської агресії, допомагав війську.

Загинув 10 липня 2020 року, під час ворожого мінометного обстрілу позицій Об’єднаних сил поблизу с. Троїцького на Луганщині, рятуючи двох українських військових. Указом Президента України №271 від 13 липня 2020 року лейтенанту Тарасу Матвіїву було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно.

Коментарі

Олег Довганик