Новини

На Львівщині сьогодні свято м‘ясного делікатесу «Дрогобицька ковбаса»

У місті Дрогобич на Львівщині сьогодні проходять заходи  присвячені популярному м‘ясному виробу «Дрогобицька ковбаса».

Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

У Дрогобичі 6 липня відбудеться унікальний захід, присвячений дрогобицькій ковбасі «Заковбасимо Дрогобич».

У програмі заходу передбачається: історія створення дрогобицької ковбаси; приготування дрогобицьких ковбасок.

Окрім цього, на гостей свята чекають цікаві розіграші та драйвова музика.

На захід запрошують усіх охочих.

Початок о 16:00 у ресторані Salt Restaunant (вул. Івана Мазепи, 1).

Участь у заході є безкоштовною, а за саме частування ковбасками доведеться внести символічну плату.

Довідково. «Дрогобицька ковбаса» – бренд популярного м’ясного виробу в Україні, який був створений у Дрогобичі на поч. 60-х рр. ХХ ст.

«Дрогобицька ковбаса» є одним із неофіційних символів та популяризаторів міста Дрогобича.

Ковбасний виріб початково був призначений для високопосадовців з Києва, Кремля, для міністерств за часів СРСР.

«Батьком» ковбаси є її винахідник – Олекса Захаряк і датою створення можна вважати 1960 або 1961 роки. Однак існують суперечки, що рецепт ковбаси  винайшов п. Бориславський. Географія історії ковбаси в Дрогобичі була такою, що її виготовляли спершу в цеху біля Сільзаводу. Також на вул. Горішня Брама існував цех із виготовлення цього продукту, де працював винахідник – п. Захаряк, що й запатентував свій виріб, який, невдовзі, став унікальним продуктом.

Олекса Захаряк

22 вересня 2009 року на нараді в ратуші Дрогобицький міський голова Микола Гук доручив відповідним службам розпочати роботу зі створення музею ковбаси «Дрогобицька».

Вся складність ковбасного виробу була у його виготовленні. Використовували лише  суху свинину, і тільки 3 види свинячого м’яса вищого ґатунку (з лопатки, з шинки та полядвиці із додаванням цукру, кмину, часнику, майорану), що й породжувало високу якість та смакову довершеність.

Для виготовлення 150 кг справжньої Дрогобицької ковбаси необхідно було забити близько 300 свиней.

Спеціально для виробництва ковбаси існували на Тернопільщині свиноферми ферми, які зникли із розпадом СРСР і не змогли забезпечувати підтримання цього повноцінного виробництва.

Сучасна технологія порушує рецептуру і до ковбасного виробу додають хімічні складники, а також інші види м’яса. Нагадаємо, що початкова  технологія використовувала виключно свинину.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко