На Львівщині СБУ вкотре блокувала поширення фейкових COVID-сертифікатів (ФОТО)

Новини 13 Грудня, 2021 104
На Львівщині СБУ вкотре блокувала поширення фейкових COVID-сертифікатів

На Львівщині СБУ вкотре блокувала поширення фейкових COVID-сертифікатів

Служба безпеки України викрила нові мережі із виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів. Їхню протиправну діяльність на Львівщині та Вінничині блоковано у ході спецоперацій. За попередніми оцінками, зловмисники «вакцинували» на папері близько 500 осіб в місяць.

Як пише “Четверта студія”, про це йдеться на Фейсбук-сторінці СБУ у Львівській області.

Зокрема, на Львівщині фальшуванням Covid-сертифікатів займалася ціла амбулаторія. Зловмисники систематично видавали документи про вакцинацію без фактичного проведення щеплення. За попередньою інформацією, медпрацівники видавали до 20 фальшивок щодня. При цьому «працювали» в такому режимі протягом шести місяців.

За даними слідства, схему організували лікарі одного з медзакладів області. Вони вносили недостовірні дані про вакцинування до єдиної державної системи обліку «eHealth» без фактичного проведення ін’єкцій.

Лікарі долучили до схеми й середній медперсонал закладу. У пошуку «клієнтів» були задіяні родичі, знайомі зловмисників. Вартість фейкового сертифікату про вакцинацію становила від 2 до 3,5 тис. гривень.

Тривають слідчі дії у рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Викриття злочинців проводили співробітники СБУ у Львівській спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Львівська обласна прокуратура.

Служба безпеки України звертає увагу, що за виготовлення та використання підроблених документів, у тому числі сертифікатів про вакцинацію від COVID -19, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

 

Коментарі

Позначки: ,