Новини

На Львівщині посіви цукрових буряків страждають від шкідників

Кліматичні умови останнього тижня створили складний фітосанітарний стан посівів, особливо в посівах кормових та столових буряків в індивідуальних селянських господарствах, повідомляє agronews з посиланням на Держпродспоживслужбу.

Як зазначається, посіви цукрових буряків заселяє бурякова листкова попелиця, в крайових смугах полів 2-6, макс. 8-15% рослин (Волинська, Сумська, Хмельницька обл.), за чисельності 5-8, макс. 12-17 екз. на кожну (Вінницька, Полтавська обл.).

Повсюди плантаціям буряків шкодять бурякові блішки, мінуючі мухи, щитоноски, гусениці лучного метелика, совок. Буряковий довгоносик-стеблоїд харчується у посівах Полтавської області, де за середньої чисельності 0,05 екз. на кв.м, ним пошкоджено 2,5% рослин у слабкому ступеню.

Окрім цього, через проливні дощі і різке підвищення температури на Івано-Франківщині в посівах кормових та столових буряків, прогресує коренеїд, яким уражено 8-14% рослин. Достатня кількість тепла і вологи сприяли розвитку рамуляріозу цукрових буряків на Львівщині.

Довідка. Рамуляріоз – захворювання викликає незавершений гриб Ramularia beta Rostr. родини Moniliaceae, порядку Hyphomycetales. Поширюється патоген конідіями під час вегетації рослин, а зимує грибницею на рештках рослин, інколи на оплоднях, насіннєвих клубочках. Захворювання може зумовлювати недобір урожаю буряку 10-15%.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

7 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

7 години тому