Новини

На Львівщині податкова не забезпечила прозорий механізм відшкодування ПДВ (ВІДЕО)

З 1 січня цього року 135 суб’єктів підприємницької діяльності Львівщини отримали відшкодування ПДВ на суму понад 1,5 млн грн кожен. Загальна сума відшкодованого ПДВ для цих підприємств становить понад 1 млрд 165 млн грн. З них 13 підприємств, в яких офіційно не працює жоден працівник.

Про це сьогодні, 29 липня, під час брифінгу за підсумками міжвідомчої наради розповів перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик, пише Четверта студія.

Звернення суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ надходили як минулого року, так і продовжуються в період воєнного стану. У березні ухвалили рішення про внесення змін до законодавства, яким на період воєнного стану призупинили відшкодування податку на додану вартість. Проте у квітні цей процес відновили, що є позитивним для суб’єктів господарювання, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Проте, якщо цей механізм працює прозоро.

Як розповів Андрій Годик, до Львівської ОВА неодноразово звертались суб’єкти господарювання щодо незрозумілого і непрозорого механізму діяльності Головного управління ДПС у Львівській області в частині прийняття рішення про відшкодування тому чи іншому суб’єкту господарювання ПДВ. Відтак, Львівська ОВА звернулася із відповідним запитом до ДПС.

«Незрозуміло чому доволі деструктивну позицію продемонструвало Головне  управління ДПС у Львівській області запитуваної нами інформації не надало. На повторний запит жодної інформації ми не отримали. Проте ми проаналізували те, що змогли, і, на жаль, дійшли невтішних висновків», – зазначив Андрій Годик.

Так, згідно з проведеним аналізом, серед підприємств, яким відшкодували понад 1,5 млн грн ПДВ, є 135 суб’єктів підприємницької діяльності з загальною сумою відшкодованого ПДВ на 1 млрд 165 млн грн. У цьому переліку підприємств є 13, які не мають жодного працівника.

«Цим 13 підприємствам відшкодували 129 млн грн, і сума сплачених ними податків становить 20 млн грн, що в 6 разів менше ніж отримали з бюджету. Важливо звернути увагу на те, що серед цих підприємств, які мають «0» працівників, але отримують бюджетні відшкодування, лише декілька показують реальну сплату податків до бюджету. Зокрема, є рішення по одному з підприємств щодо відшкодування ПДВ на суму 40 млн грн, де вони сплатили до бюджетів всіх рівнів від початку року лише 26 тис грн. Незрозуміло хто підписував контракти, яким чином сформувалось від’ємне значення ПДВ», – додав профільний заступник начальника Львівської ОВА.

38 підприємств, у яких від 1 до 5 працівників, отримали відшкодування на суму майже 265 млн грн, сума сплачених податків майже 33 млн грн, з них 10 підприємств, у яких середня заробітна плата становить менше ніж 6500 грн.

Також 30 новостворених підприємств, термін діяльності яких становить менше 12 місяців, отримали відшкодоване ПДВ на суму понад 242 млн грн, сплатили податків на суму 7,3 млн грн, з них 16 підприємств мають працевлаштовано 0 або 1 працівника, 9 підприємств працевлаштували від 2 до 5 працівників.

«Дивно, коли реальний сектор економіки, в тому числі суб’єкти фермерського господарства, стоїть в черзі, щоб отримати бюджетне відшкодування, а підприємства, які були зареєстровані наприкінці минулого року, показують такі «ефективні» показники і, як наслідок, отримують першочергово бюджетні відшкодування, навіть у період воєнного стану», – зазначив Андрій Годик.

Зі зверненням щодо неналежної роботи  ГУ ДПС у Львівській області з відшкодування ПДВ Львівська ОВА звернеться у відповідні органи.

«Ми розуміємо, що ми не можемо робити кінцевий висновок про те, що є ознаки покривання схем, ми говоримо, що є питання, яке потребує додаткового обгрунтування, перевірки та підтвердження. Оскільки ми не бачимо розуміння та ефективної роботи зі сторони Головного управління ДПС у Львівській області, будемо звертатись у ДПС України та Міністерство фінансів України, і за необхідності у правоохоронні органи. Наголошую, що Львівщина – не місце для схем,  конвертаційних центрів. Крім того, у період воєнного стану не може бути інструментом покриття будь-яких махінацій», – наголосив перший заступник начальника Львівської ОВА.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

2 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

2 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

2 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

2 години тому