Новини

На Львівщині освятили пам’ятник на братській могилі вояків УПА

На Львівщині освятили пам’ятник на братській могилі вояків УПА

Урочисте посвячення пам’ятника на братській могилі вояків Української Повстанської Армії відбулося 29 вересня у селі Бертишів, Бібрської громади.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу ЛОР.

У могилі поховані стрільці Сотні «Берези»: чотові Василь Комаринський, Михайло Крайківський на псевдо «Крук», Михайло Чмир і стрілець Теодор Черкас, які загинули 9 вересня 1944 року у сутичці з військами НКВС в урочищі Піддрібниця у лісі біля с. Баківці. Хрест встановлено у 80-ту річницю бою в якому вони загинули.

Проєкт громадської ініціативи «Незнаному воякови» реалізовано за підтримки Бібрської міської ради, жертводавців і волонтерів. Активісти ініціативи від 2015 року займаються пошуком, дослідженням і впорядкуванням історичних українських військових поховань, реалізовують проєкти гідного вшанування полеглих борців за волю України.

«Встановлено. Завершено. Освячено. Тепер найважче – свідомо і системно дбати, доглядати, шанувати й, найважливіше, пам’ятати!

Дякую друзям, жертводавцям і волонтерам. Внесок кожного надзвичайно цінний і важливий для реалізації задуму – пазлика нашої національної пам’яті й гідності.

Продовжую шукати, досліджувати, проєктувати. Запрошую ставати волонтерами, дослідниками, партнерами й жертводавцями проєкту «Незнаному воякови»!

Будете у тих краях, провідайте стрільців УПА сотні «Берези» у Бертишеві, промовте тиху молитву, запаліть свічку», – зазначив учасник ініціативи, голова постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Іван Щурко.

Сотня «Берези» (командир Антін Поручинський 1917 р. н. родом з села Репехів) була організована в серпні 1944 року в лісі на околиці Репехова і нараховувала близько 140 вояків. Чоти очолювали Михайло Крайківський, Василь Комаринський із Бертишева, Дмитро Палажій з Кнісела.

7-8 вересня під Новими Стрілищами, біля Баківців, розпочалася облава на новостворену сотню «Берези». 8 вересня сотня отримала наказ покинути ліс «Бунчі» і перейти у Любешківські ліси, щоби поповнити запаси зброї, що знаходилась на базових криївках, а також об’єднатись і координувати дії з сотнями «Крилатих» та «Левів».

9 вересня в урочищі Піддрібниця біля с. Баківці відбувся кривавий бій, в якому полягло понад сто повстанців. Поранених чотових Михайла Чмира, Василя Черкаса, а також Михайла Крайківського, Василя Комаринського та інших енкаведисти закатували.

У могилі також поховані стрільці УПА Петро Німа і Степан Лаба, які загинули у лютому 1944 року.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Карпатах випав сніг (ФОТО, ВІДЕО)

Зима близько

1 годину тому

У Стрию вшанують пам’ять Героя Тараса Бобанича

Усіх небайдужих закликають приєднатись

4 години тому

Від Покровська до Павлограда немає фортифікацій, – Луценко

Екс міністр внутрішніх справ про воєнні справи

5 години тому