Новини

На Львівщині наразі випадки захворювання на дифтерію не реєструвались

В Україні протягом останнього місяця ускладнилась ситуація із захворюваністю на дифтерію.  В Ужгороді захворіли п’ятнадцять студентів із Індії, у Києві — 3 випадки захворювань на дифтерію, у Тернопільській області — 1 випадок. У Львівській області випадки захворювання на дифтерію не реєструвались, проте ризик виникнення та поширення цього захворювання існує через недостатній рівень охоплення щепленнями проти дифтерії  дітей та дорослих.

Про це повідомляє «Четверта студія» з посиланням на Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем. Симптоми захворювання біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи. Захворювання може протікати у вигляді спалахів та спорадичних випадків, це залежить від рівня колективного імунітету. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація  дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень. Щеплення проводяться у віці 2,4,6,18 місяців, 6,16 років в подальшому для дорослих кожні 10 років. Відмітки про щеплення мають бути у медичній карті. Якщо ви загубили свою медичну карту з відмітками про щеплення, можна здати тест на напруженість імунітету до дифтерії та правцю методом імуноферментного аналізу (ІФА). За результатами даного дослідження лікарі  нададуть рекомендації щодо проведення подальших профілактичних щеплень.

Визначення напруженості імунітету до дифтерії та правцю методом імуноферментного аналізу (ІФА) можна провести на договірній основі в ДУ «Львівський обласний лабораторний центр   Міністерства   охорони здоров `я України» за адресою: м. Львів, вул. Круп`ярська, 27, тел. 276 86 90, вартість дослідження (до дифтерії та правцю) становить 345,72 грн.

Ілюстрація: Український контент

Коментарі

Ольга Корнієнко