У Львівській області протягом 8 місяців 2018 року зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз, в тому числі два летальні.
Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області.
«На жаль, і цього року нагадує про себе особливо небезпечне інфекційне захворювання – лептоспіроз, яке є одним з найпоширеніших природно-осередкових захворювань людей на Львівщині. Протягом 8 місяців 2018 року у Львівській області зареєстровано 10 випадків захворювань на лептоспіроз, в тому числі два летальні», – зазначається у повідомленні.
У відомстві повідомили, що захворювання реєструвалися в Буському, Радехівському, Пустомитівському, Городоцькому, Самбірському районах та в місті Львові. Летальні випадки зареєстровані в Пустомитівському та Городоцькому районах Львівської області.
З епіданамнезу встановлено, що в зазначених випадках мало місце пізнє звернення хворих за медичною допомогою, а саме на шостий день від початку захворювання та важкий перебіг хвороби. В лікувальні заклади хворі поступали вже у важкому стані.
«Зокрема, у серпні місяці 2018 року у Самбірському районі Львівської області зареєстровано один випадок захворювання людини на лептоспіроз. Хворий заразився внаслідок вживання харчових продуктів, які ймовірно були забруднені виділеннями гризунів та недотримання правил особистої гігієни», – йдеться у повідомленні.
Довідково. Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів; спричиняється лептоспірами, передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами, характеризується гарячкою, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки і центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом.
Джерелом інфекції при лептоспірозі є хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини. Основними носіями лептоспірозу є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею. Тому джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.
Інкубаційний період триває 7—14 днів. Підступність цієї інфекції полягає в тому, що її симптоми нагадують грип (незадовільний загальний стан, головний біль, постійна висока температура тіла 39-40 градусів та відчуття отруєння). Хворих турбує інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється однією з діагностичних ознак. Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.
Смертність від вказаного захворювання становить близько 1—3 %, але під час епідемічних спалахів може досягати 30—35% і більше. Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.
Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись таких нескладних та водночас необхідних правил :
– ретельно мити продукти харчування;
– вибирати перевірені для купання водойми;
– для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
– при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.
Ні депутати Львівської міської ради, ні чиновники Садового не піднімали це питання
Не існує вищої цінності, ніж захист Батьківщини та свого народу