Новини

На 30 історичних будівлях Львова з’являться інформаційні таблички (ВІДЕО)

У Львові на 30 історичних будівлях, що належать до періоду міжвоєнного модернізму (1920-1930 роки), встановлять інформаційні таблички. На їхню закупівлю планують витратити близько 30 тисяч гривень.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У переліку фасади житлових будинків, адміністративних будівель та церкви. Будівля на проспекті Шевченка, 7, де зараз розташоване “Об’єднання профспілок Львівщини”, одна із тих, які ознакують. Це одна із перших будівель міжвоєнного модернізму у Львові.

“Цей будинок унікальний, бо він як “Чорний квадрат” Малевича, тобто це є щось зовсім інакше. Це будинок побудований на залізобетонному каркасі, а не на цегляних стінах, як було до цього. Вже у 30-х роках ми бачимо навіть в житлових будинках використання цього залізобетонного каркасу”, — каже викладачка Інституту архітектури Львівської політехніки Юлія Богданова.

За словами Юлії Богданової, деякі будинки міжвоєнного модернізму оздоблювали слюдою, яка відблискує на сонці. Вона потребувала особливого догляду. І майже усі будівлі за проєктами були білого кольору, а деякі з них мали замість вікон склоблоки.

Двомовні інформаційні таблиці встановлять на фасадах 30-ти історичних будівель Львова періоду міжвоєнного модернізму. Таким чином їх хочуть популяризувати.

Інформаційні таблиці з’являться на будівлях за адресами: Академіка В. Гнатюка (будинки 4 та 11), вул. Братів Міхновських, 4, вул Д. Вітовського, 55, вул. Генерала О. Грекова, 8, вул. О.Герцена, 5, вул. Гіпсова, 36-Б, вул. М. Глінки, 12, вул. Грецька, 5, вул. Замкнена, 8, вул. Зелена, 12, вул. Квітнева, 10, вул. М. Кибальчича, 11, вулиця Київська (будинки 24 та 34), вул. В. Короленка, 1-А, вул. С. Кушевича,1, вул. К. Левицького, 25, вул. М. Лисенка, 31, вул. Личаківська, 175, вул. О. Мишуги, 45, вул. Русових, 4, вул. П. Саксаганського, 6, вул. Стрийська, 42, вул. Туган-Барановського (будинки 10 та 36), вул. Тютюнників, 2, вул. Федьковича, 54, вул. Цетнерівка, 18, проспект Т. Шевченка, 7.

“Також розроблений довідник “Шлях львівського модернізму” і інформаційний довідник, як поводитися з цими будівлями, адже ці будівлі, як і будівлі інших періодів, зазнають значних змін через неправильний догляд за ними. Відповідно ми розробили такий довідник з рекомендаціями як правильно робити ті чи інші роботи в будівлях”, — каже директор комунального підприємства “Бюро спадщини” Павло Богайчук.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

1 годину тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

1 годину тому