Новини

Минає 24 роки тролейбусній аварії на вулиці Словацького у Львові (ФОТО)

У суботу 18 грудня минає 24 роки від масштабної тролейбусної аварії у Львові, яка сталася із тролейбусом “Skoda 14Tr” № 585.

Про це у Фейсбуці пише громадський активіст Антон Лягушкін, інформує Четверта студія.

Ця аварія, вочевидь, є найбільш масштабною аварією тролейбуса у Львові за всі роки незалежності України.

У результаті тролейбусної аварії 18 грудня 1997 року загинула одна особа (п. Марія Біловус, яка сиділа на одному із передніх сидінь тролейбуса), іще 23 особи (включно із водієм) було травмовано.

Аварія із тролейбусом “Skoda 14Tr” сталася ввечері 18 грудня 1997 року.. Тролейбус в той день працював на тролейбусному маршруті № 10 Університет – вул. Ряшівська.

Під час спуску тролейбуса по вул. Устіяновича, Каменярів та Соломії Крушельницької в тролейбуса штанги зійшли із тролеїв.

Оскільки тролейбус рухався на мінімальній швидкості, електродинамічне гальмування було неефективним.

Водій тролейбуса застосував штатне пневматичне гальмо, але воно теж виявилося неефективним, отож тролейбус покотився вниз вулицею Соломії Крушельницької і врізався у будинок на вул. Словацького.

В результаті аварії було сильно пошкоджено передню частину тролейбуса, проте водій залишився живим.

Наступного дня, 19 грудня 1997 року пошкоджений тролейбус із місця аварії було доставлено в тролейбусне депо. Машину було визнано такою, що не підлягає відновленню і у 1998 році списано, розібрано та утилізовано.
19 грудня 1997 року міський голова Львова Василь Куйбіда підписав розпорядження № 787 про виплату матеріальної допомоги родині загиблої в аварії Марії БІловус (2000 грн.) та 23 особам, які травмувалися під час тролейбусної аварії. Ці люди отримали від 50 до 800 грн. залежно від отриманих травм.

Наслідком тролейбусної аварії на вул. Словацького у Львові було поступове виведення із експлуатації і списання останніх тролейбусів “Skoda 9Tr”, а також найбільш старих тролейбусів “Skoda 14Tr”.

У 1998 році за гроші міського бюджету Львова було придбано 8 тролейбусів – 2 тролейбуси ЛАЗ-52522 (№ 038 і 039), а також 6 вживаних тролейбусів “Skoda 14Tr” після капремонту (№№ 591 – 596).

Крім того, за кошти американської технічної допомоги було відновлено роботу 11 тролейбусів “Skoda 14Tr”.

P.S. Тролейбусна аварія 18 грудня 1997 року майже співпала в часі із авіакатастрофою літака ЯК-42 авіакомпанії “Львівські авіалінії” біля грецького міста Салоніки. В авіакатастрофі загинуло 70 осіб.

Фото із сторінки Антона Лягушкіна у ФБ

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині фермерським господарствам виділили 1,4 млн грн

рішення підтримала обласна комісія із визначення одержувачів пільгових кредитів суб’єктам підприємництва, серед засновників яких є…

2 години тому

Шмигаль наполягає на економічному бронюванні

Нардеп розповів подробиці

2 години тому