Музей Михайла Грушевського у Львові – можливість побачити колоритність епохи у домашньому побуті (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Новини 02 Березня, 2021 223

Музей Михайла Грушевського у Львові, фото 4studio

Львівський музей Михайла Грушевського створений у будинку, де свого часу разом з родиною проживав великий український політик, історик та Голова Центральної Ради – Михайло Грушевський. 

Про це пише Четверта студія.

«…Я в році 1901 купив кусень грунту під містом, щоб поставити собі хату…» – М. Грушевський

Величезна автентична будівля з декількома залами, вона ховає у собі безліч цікавинок для відвідувачів. Старовинні книги з хрусткими пожовклими сторінками, габаритні підшивки газет – тут можна знайти екземпляри, яким вже понад 100 років. Проте вони збереглися у досить хорошому стані, особливо дивують кольорові картинки у книжках 19 століття – майже не вигоривші.

Окрім цього, в експозиції музею знаходиться понад 2000 предметів епохи Грушевського, з яких немала частина – особисті речі та предмети побуду родини політика та історика, фонди ж музею налічують понад 28 тисяч одиниць унікальних оригінальних предметів.

Інтер’єр деяких з кімнат зроблено на основі фотографій реального помешкання Грушевських – варто віддати належне, відновлено до найдрібніших деталей. У реконструйованих кімнатах навіть важко здогадатись: які предмети реально належали родині, а які – сучасна копія або ж просто річ тих часів.

Є ще дещо, що викликає подив. Це унікальні предмети тих часів, які вже вийшли з користування. Подивившись на них, сучасна людина навряд чи здогадається, з якою метою цю річ використовували свого часу. Проте спробувати вгадати варто – це досить цікаво.

Також тут можна почути унікальні історії з життя та діяльності Михайла Грушевського та його родини, які неможливо знайти на просторах Інтернету, адже їх добувають з архівів, особистих листувань тощо. Це можливість дізнатись про вагому постать в історії України не лише як про політика, історика – а як про людину.

Окрім самої екскурсії музеєм, у цьому місці проводять ще багато цікавих заходів. Виставка та періодичні майстер класи з плетіння з соломи, різні виставки картин, презентації та конференції з нагоди подій тощо. Планується виставка до дня рідної мови, адже це свято має близько дотичне відношення до даної пам’ятки української історії.

Діана Швидун для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: ,