Новини

Мости, від яких перехоплює подих: на Львівщині є два мости-віадуки (ФОТО)

Мабуть, кожен з нас любить подорожувати. Та не всі, хто мандрує залізницею, знають про чудові інженерні споруди – віадуки. А це – краса, яка поряд із нами. Дізнайтесь про один з них, який колись був навіть у Львові!

Як пише “Четверта студія”, про це – у публікації Ukrainianpeople.

Віадук – це міст на високих підпорах переважно через глибокий яр або ущелину. Такі мости є дуже красивими, коли їдеш таким – просто-таки перехоплює подих!

При будівництві віадуків дуже часто використовують багатоярусні конструкції з великою кількістю арок. У світі збереглося багато таких віадуків, а в Західній Україні лише п’ять. Два з них – у Тернопільській області, поблизу Теребовлі, один у Ворохті (Івано-Франківська обл.) і два – на Львівщині біля Лавочного.

Тепер декілька слів про кожен із цих віадуків.

Віадук у Ворохті – кам’яний залізничний міст через річку Прут. Він є одним з найдавніших та найкрасивіших віадуків Європи. Його довжина близько 130 метрів, а збудований він в 1895 році полоненими італійцями. На жаль, тепер цей міст не функціонує.

Міст віадук у Ворохті © karpaty.love

Віадук у Ворохті

Покинутий віадук у Ворохті. © istetsen

В с. Кровинка (Тернопільська обл.) зберігся ще один віадук ще з австрійських часів. Саме поблизу цього моста колись було знайдено давнє городище.

© wikimedia.org

На цьому ж залізничному шляху знаходиться ще один міст-віадук поблизу с. Плебанівка. Збудований він в 1896р. Цей віадук відноситься до пам’яток села, тому що є дуже гарним і складається з 9 арок.

© wikimedia.org

На Львівщині є два мости-віадуки на перегоні Лавочне-Бескид, збудовані в 70-ті рр. минулого століття.

© forum.trainzup.net

Попри віадуки, які збереглися до нашого часу, були ще два. Один в Яремчі, а інший в с. Кривчиці (тепер один з районів Львова).

Міст-віадука в Яремчі, якого вже нема

Міст на р. Прут був зведений в 1894-1896 р.р. за проектом професора Львівської Політехніки – Зигмунта Кульки. Віадук складався з двох арок по 8 метрів, п’ятьох по 12 метрів та однієї 65-ти метрової. Остання була найбільшою в Європі. Це “чудо інженерії” було побудоване впродовж лише двох років і стало прикладом для будівництва схожих мостів в інших країнах світу.

Унікальні фото моста-віадука в Яремчі, якого вже нема

Унікальні фото моста-віадука в Яремчі, якого вже нема

Під час Першої світової війни цей міст було зруйновано російською армією. Найбільшої шкоди було завдано 12-ти метровій та 65-ти метровій аркам.

Унікальні фото моста-віадука в Яремчі, якого вже нема

Оскільки була потреба в курсуванні поїздів, то відразу розпочалась відбудова моста. Було споруджено 18-ти метрову арку, але вже металеву. З 1925 р. по 1927 р. було розпочато реконструкцію великої арки, але дещо змінено її дизайн. У 1944 р. німецькі війська знову підірвали міст. Радянська влада не була зацікавлена у відновлені моста і збудувала замість нього залізобетонну конструкцію.

На цьому місці тепер

В Кривчицях, що у Львові, також колись був величний віадук на залізничній гілці Львів-Підгайці. Підірваний він був, ймовірно, під час Першої світової війни.

Ось такий величний віадук був колись в Кривчицях на залізничній гілці Львів-Підгайці

Оскільки залізниця функціонувала до Дріжджового заводу, а з 1970-х років вела до Винниківського озера, то за радянських часів було встановлено металевий міст, який використовується і тепер.

Колись / сьогодні

Отже, подорожуючи поїздом, варто звернути увагу не лише на мальовничі краєвиди за вікном, але й на чудові витвори інженерії – віадуки!

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

На Львівщині хотіли вкрасти 35 мільйонів гривень

Незаконний тендер щодо ремонту будівлі гуртожитку вартістю понад 35 млн грн – прокурори Стрийщини запобігли…

2 години тому

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

14 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

16 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

16 години тому