Новини

Мешканців Львівщини просять економити світло

14-15 травня НЕК ”Укренерго” запровадило аварійні відключення, які стали необхідною мірою для збалансування енергосистеми України. Відключення охопили як промислових, так і побутових споживачів.

Про це йшлось сьогодні під час брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації, пише Четверта студія.

“Варто наголосити, що ці обмеження дійсно були надзвичайним кроком для збалансування енергосистеми”, — повідомив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Андрій Годик зазначив, що прогноз впровадження майбутніх відключень залежить від:

1. Наступних ударів противника по об’єктах як генерації, так і систем передачі електроенергії.

2. В які строки енергетики зможуть відновити пошкоджені об’єкти.

3. Наскільки населення буде дослухатись до рекомендацій енергетиків щодо обмеження споживання  електричної енергії в пікові години, а саме з 18:00 до 22:00. Варто перенести використання енергоємних побутових приладів на нічний час, або вдень до 18:00.

У разі, якщо дефіцит потужності електроенергії буде мати системний характер, НЕК “Укренерго” може запровадити графіки погодинних відключень. 

Для отримання інформації про відключення енергетики радять приєднуватись до офіційних чат-ботів “Львівобленерго” у Telegram та Viber (для побутових та промислових споживачів). 

“У чат-ботах кожен споживач отримує онлайн адресні повідомлення про відключення за своїми особовими рахунками, а також може дізнатись свою групу у випадку впровадження погодинних відключень”, — зазначив технічний директор ПрАТ “Львівобленерго” Роман Іванців. 

Роман Іванців також заликав обмежити використання електроенергії для вуличної реклами та освітлення об’єктів в пікові години навантаження. Водночас у Львівській ОВА рекомендують промисловим споживачам змістити виробничі цикли на непікові години, щоб рівномірно розділити навантаження на всю добу.

Важливим також є зменшення споживання електроенергії у побуті. “Близько 46% споживання електроенергії в області здійснює населення. Тому від кожного з нас, наскільки ми дослухаємося до рекомендацій, залежить, чи можемо  ми суттєво вплинути в подальшому на уникнення аварійних чи погодинних відключень”, — зазначив Андрій Годик. 

На цей час НЕК “Укренерго” застосовує тільки аварійні відключення для того, щоб збалансувати енергосистему. При застосуванні погодинних графіків відключень, інформація про це з’явиться на офіційних ресурсах ПрАТ “Львівобленерго”: сайті, соцмережах, чат-ботах.

Коментарі

Олег Довганик