Новини

Малехівський прецедент може спричинити хаос, – Тарас Радь

31 жовтня відбудуться позачергові вибори голови Комарнівської міської територіальної громади та голови Шегинівської сільської територіальної громади. У цей же день відбудуться проміжні вибори окремих депутатів до місцевих рад у трьох громадах. Однак немає жодної згадки про позачергові, повторні чи додаткові вибори депутатів Малехівської сільської ради чи Львівської міської ради у зв’язку з рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду.

Про це повідомив аналітик громадської мережі “ОПОРА” Тарас Радь, передає “Еспресо.Захід”.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним приєднання Малехова до Львова, а Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення.

“У виборчому законодавстві немає чіткої відповіді, що робити такій ситуації. Ніхто не буде у цілій громаді заново проводити вибори. У такому випадку могли б провести додаткові вибори суто у Малехівській сільській раді, і обрали б депутатів, які би виконували повноваження до наступних чергових місцевих виборів, тобто до 2024. Але оскільки Малехівська сільська рада ліквідована, цього зробити не можна, – каже Тарас Радь. – За рішенням суду Малехів мав би вийти зі складу Львівської громади. Суд своїм рішенням створив правову невизначеність. Він постановив, що Малехів має від’єднатись, але закон не дає відповіді, а що далі ця громада має робити? Тобто виходить, що Малехів до наступних місцевих виборів буде сірою зоною: і від Львівської МГ має від’єднатись, і вибори там не проведеш. І що ця громада має робити чотири роки робити?”

Тарас Радь припускає, що на рішення Шостого апеляційного суду буде касація. І саме касація може скасувати це рішення суду.

“Якщо рішення про вихід Малехова з Львівської МГ затвердять, то треба змінювати і законодавство про децентралізацію, і виборче законодавство. І це може стати прецедентом, бо громад, які хотіли туди, а не сюди, багато, – каже Тарас Радь. – Якщо “Малехівський прецедент” спрацює, громади почнуть одна за одною подавати до суду, і суди не зможуть їм відмовити, бо ж підстави ті самі. Наразі у мене передчуття хаосу”.

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним приєднання Малехова до Львівської громади.

Малехів може вийти з Львівської МТГ: Апеляційний суд підтвердив, що громаду приєднали до Львова незаконно.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

25 хв. тому