Новини

Макрон не допоможе Зеленському,- Віталій Портников

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв своєму українському колезі президенту Зеленському обговорити з Володимиром Путіним можливості конкретних результатів по роботі в “нормандському форматі”

Французький лідер сказав про ці наміри у відповідь на дзвінок Зеленського після нового загострення на Донбасі. Про це пише Еспресо.

Однак на будь-який конкретний результат українському президенту розраховувати не варто.

Не варто хоча б тому, що Макрон банально використовував його дзвінок для чергового підтвердження доцільності свого спілкування з Путіним напередодні саміту “великої сімки” у французькому Біарріці.  Росію, як відомо, з цього формату переговорів виключили.  Однак тепер господар саміту Макрон пішов на безпрецедентний жест.  Він приймає Путіна в своїй резиденції – і може обговорити з ним не тільки питання двосторонніх відносин, а й порядок денний саміту “сімки”. Так би мовити, для продовження діалогу.  І дзвінок Зеленського Макрону дуже допомагає в демонстрації доцільності такого наміру – ось і український президент теж хоче, щоб я поговорив з Путіним.  Я і я буду говорити.

Але насправді відмова від ізоляції російського правителя, готовність приймати його в резиденції французького президента і посміхатися йому – не в інтересах України і не в інтересах Франції.  Не в інтересах України просто тому, що Путін розцінює будь-який прорив своєї ізоляції як можливість діяти на пострадянському просторі на свій розсуд.  І не в інтересах Франції тому, що умиротворення агресора рано чи пізно призводить до проблем для тих, хто цим умиротворенням займається.  Сама історія Франції – блискучий приклад правильності цього твердження, Макрон міг би її почитати на дозвіллі замість зустрічі з Путіним.

Але замість вивчення уроків нещодавньої французької історії ми бачимо холоднокровне використання президентом Франції недосвідченості президента України і нерозуміння Зеленським ситуації, в якій опинилася наша країна.  Нерозуміння того, зокрема, що Макрон, який прагне до взаєморозуміння з Путіним, не може ані вплинути, ані натиснути на Путіна.

Вплинути на Путіна може тільки сам Зеленський.  Позиція російського президента зміниться, якщо український президент перед ним капітулює.  Умови для такої капітуляції Путіним озвучені і він просто чекає, що Зеленський їх виконає.  І позиція російського президента зміниться, якщо Зеленський буде рішуче опиратися російській агресії, вимагати від західних партнерів не впливати на Путіна, а відмовлятися від діалогу з Путіним, запроваджувати більш жорсткі санкції проти Росії, сприяти посиленню української армії.

Зеленському потрібно було б вимагати від Макрона не вплинути на Путіна, а скасувати запрошення Путіну приїжджати до Франції.  От якби це дійсно відбулося, Путін міг би вирішити, що ситуація розвивається не за його планом.

А поки що все йде саме так, як хотіли б у Кремлі.

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

19 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

20 години тому