Новини

Майбутнє закладів освіти у Стебнику

Ситуація у Стебницькій гімназії №11 імені Тараса Зозулі є яскравим наслідком непроведеної вчасної оптимізації.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Дрогобицьку міську раду.

Під завісу року, що минає у Дія Центрі відбувся круглий стіл за участю освітян, представників батьківського комітету, депутатів та посадовців міської ради. Мета зустрічі – пошук шляхів вирішення проблеми у Стебницькій гімназії №11 імені Тараса Зозулі щодо ремонту спортзалу.

Ініціювала круглий стіл депутатка міської ради Марта Слотило. Модераторами виступили Андрій Ковч – заступник міського голови та начальник відділу освіти Віталій Вовків.

Як наголосив на початку зустрічі стебничанин, підприємець, екс-депутат ЛОР, член виконавчого комітету ДМР Юрій Нестор, першопричиною господарських проблем у навчальній установі є невирішене питання оптимізації мережі освітніх закладів у місті. На думку Юрія Нестора, рішення та пропозиції для міської ради мають напрацювати і подати самі ж стебничани.

Під час засідання учасники наголошували, що проблема із ремонтом спортзалу – це господарське питання, яке вирішується за чіткою процедурою. А от питання оптимізації освітньої мережі має вирішуватися не у політичній площині, а чіткими розрахунками та прогнозами. Варто врахувати декілька ключових аспектів: розбалансованість системи освіти у Стебнику – прямі видатки на проїдання. Замість вливання коштів у розвиток інфраструктури та матеріально-технічної бази, через нестачу коштів з держсубвенції, додатково з міського бюджету виділяють кошти на виплату зарплат. Також важливо врахувати міграцію учнів і демографічну проблему.

Про ситуацію з дофінансуванням закладів освіти розповів начальник відділу освіти Віталій Вовків. Насамперед посадовець наголосив, що невирішене питання з оптимізацією мережі освітніх закладів призвело до суттєвої нестачі коштів на виплату заробітної плати. З року в рік держава урізає субвенцію. Тому довелося лише на виплату зарплат колективу гімназії виділити близько 621,5 тис грн в цьому році та 408,5 тис грн – у минулому. Загалом на дофінансування зарплати Стебницьким освітнім закладам з бюджету виділили 1 млн 434,3 тис гривень у 2022 році. У підсумку – начальник відділу освіти наголосив, що коли виникає вибір між дофінансуванням недоїмки на виплату зарплати і фінансуванням ремонтних робіт, першочергово кошти скеровують на зарплати, оскільки невиплата – це пряма кримінальна відповідальність дирекції освітнього закладу.

Виступила на зустрічі й представниця батьківського комітету пані Тетяна. Батьки наполягають, щоб їхні діти отримували якісну освіту, у комфортних умовах та займалися фізкультурою у спортивній залі, а не у їдальні.

Позицію батьків підтримали й голова освітянської комісії Роман Грицай та керівник КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка. Якісні освітні послуги для учнів можливо забезпечити у випадку оптимізації освітньої мережі. Такі заходи вже провели у Дрогобичі і у селах. Хоча у селах цей процес ще не остаточний. Для повного вирішення проблем у селах, потрібно вирішити питання з нестачею шкільних автобусів. Важливий факт – витрати на одного учня у Стебнику є більшими ніж у Дрогобичі. Власне оптимізація освітніх установ дає можливість закумулювати видатки та скеровувати їх не на щорічне дофінансування зарплат, а поповнення матеріально-технічної бази.

У підсумку учасники засідання дійшли висновку – керівництво гімназії має подати відповідний кошторис та запит до відділу освіти. Відтак вже спільно з депутатами та керівництвом громади будуть приймати подальші рішення.

Основне – проблему потрібно вирішувати комплексно. Треба ремонтувати не лише спортзал в середині, а й відремонтувати дренажну систему.

Паралельно стебничани мають визначитися з пропозиціями щодо майбутньої освітньої мережі у місті. Освітня реформа в Україні триває. Місцеві ради до 1 вересня 2024 року повинні вирішити, які школи будуть початковими, які гімназіями, а які ліцеями. Тому стебничанам не варто затягувати час з напрацюванням пропозицій і бачень майбутнього освіти міста Калійників.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

6 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

6 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

7 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

10 години тому