Новини

Львівський незрячий журналіст започаткував флешмоб «Тростина – ключ до незалежності»

Львівський незрячий журналіст Володимир Пиріг започаткував  флешмоб «Тростина – ключ до незалежності», в межах якого закликає людей із вадами зору розповідати історії про те, як вони почали самостійно ходити по місту із тростинами і яку користь з цього отримали.

Чоловік зазначив, що розпочав цей флешмоб, бо останнім часом часто чує, що незрячі багато куди не можуть ходити, бо не мають супроводу, а відтак є залежними від інших.

«Звичайно, що подібні фрази викликають у слухача жаль. «Бідні-бідні», – подумає собі стороння людина, – «вийти ніде не можуть, їх треба водити». Але з власного досвіду скажу, що ця проблема – швидше надумана, а ніж реальна. Бо ще в сиву давнину мудра людина придумала білу тростину. І з того часу незрячі розділилися на два табори: тих, котрі намагаються максимально розширити рамки своєї незалежності (повної самостійності чи незалежності для незрячих, на жаль, не існує), та тих, хто завжди розраховує на те, що їх постійно будуть всюди супроводжувати», – наголосив журналіст.

Він додав, що до квітня 2014 року належав до останньої категорії, але в житті сталися події, які змусили його взяти палку в руки, і відтоді все кардинально змінилося.

«А зараз я мушу констатувати, що багато незрячих, на жаль, бояться самостійності. Бояться взяти палку в руки, вивчити якусь мінімальну територію, бояться перетинатися з часом не дуже адекватними людьми, бояться почути в слід «о, диви, там сліпі пішли», бояться стати в калюжу чи впасти на слизькому тротуарі, бояться, що їх зіб’є машина, бояться, що заблукають, і ще багато чого бояться. І саме тому вони не беруть в руки тростину і не стараються самостійно кудись вийти. Навіть до найближчої зупинки чи до найближчого магазину. Бо вони не відчули, що #тростина_ключ_до_незалежності. А я відчув, коли залишився сам один, і мені не було кому допомогти», – сказав Володимир Пиріг.

«Тепер я звертаюся до тих, хто теж це відчув. Давайте розповімо про це тим, хто боїться. Давайте розповімо їм, що, ставши навіть на піввідсотка незалежними, вони зможуть відкрити для себе купу нового і цікавого. Давайте скажемо їм, що незряча людина повинна вміти сама вийти з дому; і якщо їй байдуже на себе, то хай подумає про тих, з ким вона живе. Так, незрячий зможе, наприклад, піти в аптеку чи до магазину, коли хтось з його рідних серйозно захворіє і не зможе вийти. Давайте достукаємося до них! Давайте розповімо їм свої історії про те, як ми почали самостійно ходити і що з того отримали!», – додав він.

Отож суть флешмобу така: розповісти реальну історію з власного життя про те, як і чому ви почали ходити з тростиною; написати про емоції, переваги, розповісти про труднощі й про те, як ви їх долали. А щоб історії були всі в одній купочці, то обов’язково ставте хештег #тростина_ключ_до_незалежності та робіть свої дописи публічними.

Публікація: Leopolis.news

Фото: ФБ/ Володимир Пиріг

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

11 хв. тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

22 хв. тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

24 хв. тому

В Україні заочно засудили водія за п’яну ДТП

Прокуратура у Верховному Суді відстояла справедливий вирок для винуватця ДТП з потерпілими у Дрогобичі

26 хв. тому

У Львові виїзд на свободу коштував 7 тисяч доларів

Організація незаконного переправлення через держкордон у якості другого водія за 7 000 доларів США –…

28 хв. тому

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Перший гостем передачі став ветеран, засновник ветеранського видавництва та співведучий наступних програм проєкту “Спектри” —…

31 хв. тому