Новини

Львівські медики видалили хлопчику з Краматорська пухлину разом із ниркою

Операція тривала майже 7 годин — через великі розміри утвору та його нетиповість. Подробиці — у матеріалі “Еспресо.Захід”

Маркові – 2,5 рочки. Вже понад два місяці він перебуває у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Як розповіли “Еспресо.Захід” у пресслужбі лікарні, до львівських лікарів він потрапив у критичному стані, з важким діагнозом “нефробластома правої нирки”. Щоб врятувати життя маленькому пацієнту, хірургам довелося видалити утвір разом з ураженим органом.

“Дитина поступила до нас зі скаргами на незначне підвищення температури й збільшений живіт, – розповідає лікарка-онколог, лікуюча лікарка хлопчика Христина Запоточна. – Коли обстежили внутрішні органи пацієнта, в одній із нирок виявили пухлину, яка вражала своїми розмірами. На жаль, були вже й метастази в легенях”.

Провівши всі необхідні обстеження, медики відразу призначили Маркові хімієтерапію. Після 6 курсів провели контрольний огляд, який показав позитивну динаміку: розміри пухлини та кількість метастазів значно зменшилися.

За словами лікарів, нефробластома є досить поширеним онкологічним захворювання у дітей. Проте цей випадок виявився складним через розміри утвору та його нетиповість.

“Зазвичай нефробластома не виходить за межі заочеревинного простору. У дитини ж пухлина проросла в заочеревинний простір і метастатично поширилась до меж печінки. До того ж вона була щільно спаяна з нижньою порожнистою веною. Це одна з магістральних судин організму. У ході хірургічного втручання ми також виявили додатковий сечовід. Усе це утруднювало проведення операції, проте нам вдалось успішно відокремити та видалити пухлину. На жаль, разом із ниркою”, – пояснює дитячий хірург Орест Лешневський.

Мама Софія розповідає, що проблему зауважила вже після початку повномасштабної війни. До того її син ріс звичайним хлопчиком, якого нічого не турбувало. Живіт був трохи збільшеним, проте Марко нормально розвивався, був жвавим, тож родина вважала це особливістю його організму.

Але вже у середині березня животик у хлопчика різко збільшився в розмірах. На той момент у лікарні Краматорська вже неможливо було пройти жодних обстежень – місто постійно обстрілювала ворожа артилерія, були проблеми з електро- та водопостачанням. Евакуаційним потягом сім’я Марка разом із ще чотирма дітками та їхніми родинами дісталися Львова. Їхали більш як добу.

Сім’ю маленького пацієнта спершу прийняли в Центрі: поселили в окремій палаті, забезпечили всім необхідним. Згодом волонтери благодійного фонду допомогли з житлом. Зараз багатодітна родина мешкає в будиночку у Сокалі. Поки Марко з мамою перебувають у лікарні, іншими дітками опікується бабуся, якій вдалось виїхати з Краматорська у переддень обстрілу вокзалу.

Хлопчик постійно перебуває під опікою онкологів. Життєрадісний малюк знайшов нових друзів і став улюбленцем у відділенні. Його ще чекає тривале лікування, проте сім’я сподівається, що Марко повністю одужає, і вони зможуть повернутись до рідного, мирного міста. 

Фото надала пресслужба ЗУСДМЦ

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Справедливість буде: Цимбалюк пішов проти людини Гетьманцева

В.о. заступника голови ДПС Сокура необхідно відсторонити з посади, бо він може впливати на хід…

60 хв. тому

У Львові стартують гідравлічні випробування

У понеділок, 13 травня, розпочнуть гідравлічні випробування теплових мереж: частина Львова буде без гарячого водопостачання

5 години тому

У парку «Знесіння» висадили сто саджанців дуба

Впродовж місяця щосуботи у парку за участі переселенців проводили екскурсії та висаджували дуби

15 години тому