Новини

Львівські медики 15-річній дівчинці видалили жирову пухлину у спинному мозку

Нейрохірурги лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова видалили 15-річній дівчинці жирову пухлину у спинному мозку. Через неї в дитини боліла спина, вона мала слабкість у ногах та нетримання сечі.

Про це пише Четверта студія з посиланням на ЛМР.

Дівчинку Роза – з Чернівців. Змалечку дитина хворіла на хронічний цистит та часто перебувала в лікарнях. Два роки тому під час УЗД спеціалісти помітили, що в дівчинки виводиться не вся сеча – є залишки. А кілька місяців тому в Рози роздувся і сильно заболів живіт. Виявилося, що її сечовий міхур переповнений – в ньому було більше літра рідини. Дитину шпиталізували до чернівецької лікарні.

Львівські медики 15-річній дівчинці видалили жирову пухлину у спинному мозку

Львівські медики 15-річній дівчинці видалили жирову пухлину у спинному мозку

Львівські медики 15-річній дівчинці видалили жирову пухлину у спинному мозку

При обстеженні лікарі виявили вроджену ваду розвитку – спінальну ліпому. Це доброякісне утворення з клітин жирової тканини. Воно легко рухається при дотику та, зазвичай, безболісне. У дітей спінальна ліпома трапляється досить рідко – лише в 1 малюка на 7-8 тисяч новонароджених. Роза теж мала ліпому від народження. Утворення росло разом із нею. Воно розташувалось у попереково-крижовому відділі хребта, приросло до спинного мозку та спричинило його натяг, через що дитина перестала відчувати коли хоче в туалет. З’явилось нетримання сечі, сильні болі у спині та слабкість у ногах.

З діагнозом спінальна ліпома Розу доправили до Львова, у лікарню святого Миколая. Оскільки стан дівчинки погіршувався, нейрохірурги вирішили негайно оперувати. Під час втручання лікарі видалили жирову тканину, яка спричиняла натяг спинного мозку і притискала важливі нервові елементи.

Лікарі спрацювали ювелірно, а результат був миттєвим. Уже наступного дня після операції дівчинка знову почала відчувати потребу в сечовипусканні.

Зараз Роза почувається добре. Біль зник, а ноги зміцніли. Тепер дівчина приходитиме до лікарів лише раз на рік – на контрольну МРТ та огляд.

Медики нагадують, що першими проявами спінальної ліпоми в дітей є невеликі підшкірні припухлості в попереково-крижовій ділянці, плями на спині, додаткове оволосіння по лінії хребта. Ця недуга часто призводить до викривлення хребта, спричиняє біль та слабкість у кінцівках. Виявити доброякісну жирову пухлину можна за допомоги МРТ.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

6 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

6 години тому