Львівська облрада виступила проти блокади кордону з Польщею

Новини 17 Березня, 2024 214

Обласна рада звернулась до партнерських регіонів мережі Тримор`я щодо неприпустимості блокування пунктів пропуску

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Асамблеї та Офісу економічної мережі регіонів Тримор’я, а також партнерських регіонів Львівської області в державах-членах цієї Мережі щодо неприпустимості блокування міжнародних пунктів пропуску на кордоні з Україною та забезпечення вільного транзиту сільськогосподарської продукції з України.

Депутати обласної ради вкрай стурбовані ситуацією із блокуванням міжнародних пунктів пропуску на кордоні між Україною та Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною.

«Війна, яку розв’язала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів – модернізацію інфраструктури, розбудову пунктів пропуску, забезпечення продовольством, залучення інвестицій в енергетику та інші стратегічні сектори.

З метою сприяння розвитку логістики, підтримки експорту українських товарів, у тому числі продовольства, у вересні 2023 року Україна офіційно приєдналася до Ініціативи Трьох морів у статусі асоційованої держави-учасниці. Окрім цього, українські регіони, у тому числі Львівщина, стали членами економічної мережі регіонів Тримор’я. Для нашої країни, як і для інших країн, які є повноправними членами цієї Ініціативи, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні.

Минулого року, попри рішення Європейського Союзу щодо скасування мит на українські товари, п’ять держав-членів Європейського Союзу – Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія – ввели заборону на імпорт зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з України, а також фермери цих держав організовували свої акції протесту. Мовляв, збільшення імпорту агропродукції з України завдає величезних збитків місцевим аграріям.

У 2024 році місцеві фермери і перевізники продовжують свої акції протесту, до яких долучаються все нові групи, які висувають свої вимоги до національних урядів.

Право на мирні протести є невід’ємною складовою європейської і світової демократії. Однак під час демонстрацій, що відбуваються сьогодні, на тлі другого масштабного блокування польсько-українського кордону, відбувається ескалація кризи, що становить загрозу національній безпеці нашої держави.

Варто зазначити, що суттєвих економічних збитків зазнають сторони по обидва боки кордону – як Україна, так і держави Європейського Союзу, через які проходить транзит товарів та які, власне, купують цю агропродукцію. Зважаючи на воєнний стан, для України ці збитки, безперечно, є більш відчутними.

Окрім того, через блокаду затримується постачання гуманітарних вантажів, автомобілів, боєприпасів та військової техніки для фронту. І це в той час, коли наші воїни вже другий рік поспіль боронять цивілізований світ від кремлівського агресора! Будь-які дії з підриву української економіки та блокування гуманітарної і військової допомоги в сьогоднішніх умовах можна розцінювати як підігрування ворогу. Зауважимо, що такі дії виглядають політизованими і можуть бути одним із методів гібридної війни, яку веде росія не лише проти України, а й проти Європи й усього цивілізованого світу.

Блокування «коридорів солідарності» можуть призвести до розбрату та конфліктів, зумовити гостру економічну та політичну кризи. Окрім цього, такі дії суперечать цілям Економічної мережі регіонів Тримор’я, членами якої є в тому числі українські, словацькі та румунські регіони. Зокрема, одним із завдань мережі є підтримка підприємництва та розвиток міжнародної торгівлі, зміцнення економічної та соціальної згуртованості в країнах-учасницях Ініціативи Тримор’я. Натомість протести та блокування пунктів пропуску підривають ці зусилля та стимулюють розвиток альтернативних транзитних маршрутів в обхід держав-членів Тримор’я.

Країни Тримор’я – це зв’язок України з вільним світом. Адже постачання військової техніки в Україну, постачання палива, збереження життєво важливих транспортних потоків, «зелені» коридори для експорту українського продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць цієї Ініціативи.

З огляду на зазначене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Асамблеї та Офісу Економічної мережі регіонів Тримор’я, а також до партнерських регіонів Львівської області, які входять до цієї Мережі, зокрема до Люблінського, Мазовецького, Підкарпатського та Підляського воєводств Республіки Польща, Пряшівського краю Словаччини, Сучавського та Марамуреського повітів Румунії з проханням вжити невідкладних заходів для розблокування міжнародних пунктів пропуску з Україною.

Переконані, що конструктивні заяви та позиція органів місцевого самоврядування цих регіонів матимуть значний вплив на суспільну думку місцевого населення. Саме тому ми звертаємося до наших партнерів, з якими маємо тривалі добросусідські відносини та спільні реалізовані транскордонні проєкти.
Українці щиро вдячні польському, словацькому та румунському народові за величезну різнобічну підтримку і допомогу нашій державі від початку повномасштабного вторгнення. Закликаємо знову проявити солідарність з українським народом, адже лише згуртованими діями і спільними зусиллями ми зможемо перемогти в цій війні за свободу, європейські цінності та майбутнє не лише України, а й усієї Європи», – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: ,