Львівська облрада пропонує надати статус учасника бойових дій військовим капеланам, які брали участь в АТО

Новини 23 Червня, 2020 316

Сесія Львівської облради, 02.10.19, фото: 4studio

Депутати Львівської обласної ради прийняли звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства оборони України щодо надання статусу учасника бойових дій  військовим священникам (капеланам), які брали участь в АТО на території Донецької та Луганської областей упродовж 2014-2016 років. Про це пише прес-служба Львівської обласної ради, пише Четверта студія

«Уже шість років на території Донецької та Луганської областей триває фактично неоголошена російсько-українська війна. За цей час покращилося матеріальне й технічне забезпечення Українського війська, законодавчо встановлено різні пільги для військовослужбовців Збройних сил України та інших військових формувань, добровольців, волонтерів і учасників Революції Гідності.

У зоні проведення АТО (ООС) існує величезна потреба в духовному супроводі військових. «Завжди поруч» – під таким гаслом десятки військових капеланів України об’єдналися між собою та розділили нелегку долю з бійцями, які боронять рідну українську землю від ворога. Глибоко в тилу – у госпіталях, на лінії вогню – на блокпостах і в окопах – священники підтримують військових молитвою та сповіддю, допомагають речами й добрим словом, перебувають завжди поруч. Капелани були на фронті від самого початку бойових дій на сході України та ніколи не відступали з передової. Вони теж воюють, тільки в духовній сфері.

За весь час проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей українська влада не подбала про пільги для військових священників (капеланів), які з 2014 року здійснювали своє пастирське служіння в зоні проведення антитерористичної операції, та про надання їм статусу учасника бойових дій. Сьогодні військові священники, які офіційно перебували в зоні АТО упродовж  2014-2016 років, у кращому випадку можуть отримати статус ветерана війни-учасника війни, який надають місцеві органи соціального захисту населення за місцем реєстрації, але для цього потрібно зібрати безліч довідок та витягів із наказів від командира військової частини до керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

Наказом Міністерства оборони України від 14.12.2016 № 685 затверджено Положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних силах України (далі – Положення), яким передбачено, що відібрані та рекомендовані священнослужителі приймаються на роботу на посади працівників у відповідні підрозділи Збройних сил України та, відповідно до пункту 19 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», можуть отримати статус учасника бойових дій, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення. Військові священники (капелани), які у 2014 – 2016 роках здійснювали своє пастирське служіння пліч-о-пліч із військовослужбовцями в зоні проведення антитерористичної операції, перебували під обстрілами ворожої артилерії та снайперів, часто виступали і як психологи для військовослужбовців, проводили роз’яснювальну й пастирську роботу серед місцевого населення прифронтових населених пунктів, гідних пільг від держави так і не отримали,оскільки не підпадають під дію Положення та не можуть отримати статус учасника бойових дій, незважаючи на те, що мають відповідні документи.
Львівська обласна рада в 2018 році уже зверталась до Кабінету Міністрів України та Міністерства оборони України з цього питання, однак порушене звернення залишилось поза увагою центральних органів влади.

“На підставі викладеного, ми, депутати Львівської обласної ради,  просимо  ініціювати внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання статусу учасника бойових дій військовим священникам (капеланам), які здійснювали свою діяльність у зоні проведення антитерористичної операції у 2014 – 2016 роках», – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , ,