Новини

​​Львівська область вперше від початку повномасштабної війни підписала Угоду про партнерство з іноземним регіоном

​​Львівська область вперше від початку повномасштабної війни підписала Угоду про партнерство з іноземним регіоном.

Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький, пише Четверта студія.

Відповідний документ уклали сьогодні Львівська ОВА та німецька федеральна земля Саар. На підписанні була пані міністр-президент Саару Анке Релінгер. 

Символічно, що Угоду про партнерство між українським та німецьким регіоном підписали саме в день, коли Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори з Україною щодо членства у Європейському Союзі. Впевнено йдемо шляхом, щоб стати частиною ЄС. 

Із німецькою делегацією домовились про співробітництво у напрямі професійної освіти та з університетами, зокрема медичними, також про спільну роботу в медичній галузі й на базі однієї з обласних лікарень. Для цього створимо робочі групи, які напрацьовуватимуть стратегію, подальші кроки та їхнє втілення. 

Також окреслили інші галузі, де варто налагодити спільні проєкти, зокрема в енергетиці та трансформації вугільних територій. Для нас особливо цінний досвід та знання федеральної землі Саар, оскільки останню шахту у цьому регіоні закрили у 2012 році. Нагадаю, Львівщина першою в Україні під час повномасштабної війни розпочала процес справедливої трансформації вугільних територій. Цей процес неминучий для усіх вугільних регіонів, адже ще до початку повномасштабної війни Україна взяла на себе зобов’язання підтримувати кліматичну політику, яка передбачає поступову відмову від викопного палива та перехід на відновлювані джерела енергії, розвиток сучасних енергоефективних технологій. Реалізовуємо проєкт трансформації Червоноградського вугільного мікрорегіону в межах ініціативи «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», який втілює Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини. Ми зацікавлені у тому, щоб спільно з спеціалістами з федеральної землі Саар напрацювати комплексні підходи до вирішення проблем, які існують, та створення можливостей для місцевих мешканців.

Зустріч у Львівській ОВА із делегацією з Саару та підписання Угоди про партнерство відбулись за координації Регіонального офісу міжнародного співробітництва Львівської області. Дякую за роботу!

Відчуваємо підтримку від німецьких партнерів. До слова, пані міністр-президент федеральної землі Саар, після початку повномасштабної війни у своєму домі надала прихисток для двох українок, які через воєнні дії росії вимушено стали біженцями. Цінуємо та дякуємо за всю допомогу й підтримку Німеччині та федеральній землі Саар. Нехай наша співпраця принесе плідні результати, пише Максим Козицький.

Коментарі

Олег Довганик