Новини

Львівська національна галерея мистецтв продовжує проєкт з оцифрування фондів

У 2024 році Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького спільно з громадською ініціативою MyFutureHeritage (Громадська організація «17») продовжує важливий проєкт з оцифрування своїх фондів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу установи.

Цього року в межах проєкту «Цифровий архів. Доступна спадщина» буде оцифровано 1860 об’єктів зі збірок та фондосховищ підрозділів ЛНГМ. Оцифрування культурних об’єктів здійснюватиметься методами фотофіксації, 3D-сканування та фотограмметрії. Ці технології забезпечать високоточне відтворення артефактів, дозволяючи зберегти детальну інформацію про кожен з них для майбутніх поколінь.

Варто зазначити, що вже зараз на сайті collection-lvivgallery.org.ua можна переглянути понад 3 тисячі оцифрованих об’єктів з колекції Галереї. Це дозволяє відвідувачам насолодитися багатством культурної спадщини ЛНГМ з будь-якого куточка світу.

Оцифрування культурної спадщини є важливим етапом на шляху до її збереження, популяризації та, за потреби, відтворення. Відновлення та збереження об’єктів культурної спадщини є критичним аспектом розвитку суспільства, особливо у післявоєнний період. Цей проєкт спрямований на збереження національної пам’яті та надання доступу до неї широкому загалу.

Проєкт «Цифровий архів. Доступна спадщина» реалізується за підтримки Українського культурного фонду

Про Львівську національну галерею мистецтв імені Б.Г. Возницького
Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Григоровича Возницького є одним з найбільших художніх музеїв України, що у своїх колекціях зберігає понад 67 тисяч творів мистецтва. Галерея виконує важливу місію зі збереження, дослідження та популяризації культурної спадщини, сприяючи розвитку національної самосвідомості та культурного діалогу.

Про ГО «17» / MyFutureHeritage
Громадська ініціатива, що осмислює та поновлює культурну спадщину засобами сучасних технологій. Учасники ініціативи займаються комплексним дослідженням, оцифруванням, 3D-скануванням та 3D-друком мистецьких творів та об’єктів культурної спадщини. Команда складається з медіамитців, мистецтвознавців, культурологів, культурних менеджерів, реставраторів, перекладачів, програмістів, дизайнерів, VR/AR фахівців, журналістів.

Коментарі

Олег Довганик