Новини

Львів’янка судитиметься із лабораторним центром через результат ПЛР-тесту

Львів’янка Ольга Митник збирається звернутись у прокуратуру та судитись із Львівським лабораторним центром через результати ПЛР-тестування для її матері. У жінки ПЛР-тест, який зробили у Лабораторному центрі, виявився позитивним. Дані приватної лабораторії — негативні.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Суспільне, наприкінці травня матері Ольги Митник була потрібна операція. Для цього мали підтвердити, що у жінки немає коронавірусу. Провели тест у Львівському лабораторному центрі та з різницею у декілька днів у приватній лабораторії. Результати прийшли протилежні. На той час симптомів у жінки не було.

“Ми здаємо аналізи у державній службі, де виявляють коронавірус. В ті ж дати ми здали в приватному центрі. Там тест не показує COVID-19. Після того як я вже почала з’ясовувати чому так – зробили повторно та сказали, що (коронавірусу, ред.) не виявлено”, – каже львів’янка Ольга Митник.

За тест у приватній лабораторії жінка заплатила 1,5 тисячі гривень. У такій ситуації жінка сумнівається, що у матері взагалі був коронавірус. А у Лабораторному центрі запевняють – у своїх результатах впевнені.

“Що стосується безпосередньо дослідження, то ми гарантуємо за своє дослідження. Тому що вже переконалися в правильності проведення наших досліджень. Говорити за якісь відомчі лабораторії, приватні лабораторії я просто не компетентний, бо я не знаю рівень їхній, їхні знання, їхні обладнання. І при тому, я ні в якій мірі не знижую їхнього професіоналізму, можливо й так. Але кажу ще раз — що нюансів може бути багато”, – пояснює заступник директора Львівського Лабораторного центру Олег Когут.

В очільника обласного департаменту охорони здоров’я Ореста Чемериса, запитуємо – наскільки точними є ПЛР-тести, яких в області роблять зараз понад 500 за добу.

“Для того щоб визначити наскільки є якісний і правдивий результат, є багато компонентів. Перш за все ми говоримо про те, наскільки правильно зроблений забір, де саме відбувався забір, наскільки якісно та з дотриманням вимог цей матеріал був доставлений до лабораторного центру. І, відповідно, потім проводились дослідження”, – каже Орест Чемерис.

На наше питання про те, чи були випадки, коли результати ПЛР-тестів були неправдивими, міністр охорони здоров’я Максим Степанов відповів так:

“Я не розумію, що таке неправдиві результати. Ми ж з вами повинні знати в який спосіб робиться ПЛР-тестування. Спочатку приїжджає лаборант, який бере відповідне дослідження, з ротової порожнини, з носоглотки. І потім вже проводиться відповідне дослідження.

Бувало, що в нас є клінічні ознаки коронавірусної хвороби, ПЛР-тест показує в нас негативний результат. Після цього проводиться ще одне дослідження. Обов’язково. Тому що ми маємо клінічні ознаки коронавірусної хвороби. Якщо і другий результат є негативний, у нас ще передбачено ІФА-тестування. Для того, щоб ми мали на 100% встановлений діагноз”, – сказав Максим Степанов.

Тепер, за словами Ольги Митник вона хоче з’ясувати, які результати були правдивими через суд.

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

6 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

10 години тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

19 години тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

19 години тому