Новини

Львів налагоджуватиме співпрацю з Ірландією

Міський голова Андрій Садовий зустрівся з надзвичайним і повноважним послом Ірландії в Україні Терезою Ґілі. Говорили, зокрема, про можливі напрями для співпраці Львова з містами Ірландії, спільні проєкти в галузі культури, розширення авіасполучення, а також проведення днів цієї держави у місті.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Тереза Ґілі є першою очільницею посольства Ірландії в Україні, яке лише кілька місяців тому – у червні 2021 року – запрацювало в Києві – вперше в історії двосторонніх відносин. Урочисте відкриття відбулося 23 серпня 2021 року. Досі дипломатичні відносини підтримували через ірландського посла в Празі та на рівні почесних консульств.

Дипломатка у Львові – вперше.

«Я ще не була у вашому місті. Але перші враження від перебування тут у мене дуже позитивні», – відзначила вона.

Міський голова, своєю чергою, відзначив важливість дипломатичних стосунків з Ірландією як для країни, так і для Львова зокрема.

«Ви представляєте дуже цікаву країну і дуже важливу для України з точки зору відносин. Я гадаю, що Львів може стати чудовим майданчиком для комунікації та напрацювання спільних ідей і проєктів», – зазначив міський голова.

Відтак поспілкувались про можливі спільні точки дотику між Львовом та містами Ірландії.

«Є 3 головні напрями, які нас цікавлять. Перший – це культурна дипломатія. Другий – робота з молоддю, обміни досвідом, співпраця з університетами та школами. І третій – туризм та пізнаваність», – зазначила пані посол.

Відповідаючи на запитання мера, Тереза Ґілі розповіла про секрет успіху Ірландії в галузі економіки. Зокрема, вона акцентувала на важливості якісної освіти, розвитку науки й технологій, розробці та реалізації економічної стратегії. Відтак мер розповів про інвестиції в навчання й культуру, необхідність творення стратегій для міст тощо.

«Ми у Львові витрачаємо дуже великі кошти на освіту, і зараз ми – перші в Україні за результатами ЗНО серед випускників, – зазначив міський голова. – Наше нове завдання – це культура. Моя амбіція – щоб Львів став столицею для художників, музикантів та інших діячів культури з усього світу. Економіка має бути інноваційною, а для цього потрібні креативні люди. Окрім того, Львів має дуже розвинену сферу машинобудування, ІТ, харчову промисловість. І ми ці знання хочемо передавати далі – іншим містам України, вчити їх творити і втілювати в життя власні стратегії розвитку, і тут ми просимо вашої експертизи». Так, мер розповів пані послу про ініціативу міста зі створення 10 резиденцій – екологічної, транспортної, економічної, культурної тощо – як центрів для обміну досвідом з іншими містами держави.

Також міський голова озвучив ідею щодо проведення Днів Ірландії у Львові. Пані посол підтримала ініціативу та запевнила у всякому сприянні в організації від посольства.

Тереза Ґілі – надзвичайний і повноважний посол Ірландії в Україні з лютого 2021 року. Досі в різні роки працювала тимчасово повіреною в справах Ірландії в Пекіні, генеральним консулом у Шанхаї, обіймала різні посади в структурі Міністерства закордонних справ та торгівлі Ірландії тощо.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

20 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

20 години тому