Новини

Лондонський органіст зіграє у Львові концерт та навчатиме дітей музики

18 серпня у Львівському органному залі на підтримку України виступить органіст з Лондона Ешлі Валентайн. На його речиталі звучатиме весь спектр британської органної музики – від XVI століття до сьогодення. Але це не єдина мета подорожі Ешлі Валентайна до України: разом з благодійною організацією “Make it possible Ukraine” він тиждень вчитиме музиці українських дітей, які втратили дім через війну.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Ешлі Валентайн – органіст, музичний директор у церкві Святого Джайлза в Кембервеллі, що в Південному Лондоні. Він грає на органі з 12 років. Має дипломи Асоційованої ради Королівських музичних шкіл, а також шкіл Трініті та Гілдхолл. Ешлі є імпровізатором, лауреатом нагород, гастролював по Великій Британії, супроводжуючи німі фільми, а також писав музику до фільмів і камерних ансамблів. Він є органістом гурту “Organoke”, який має на меті зробити орган більш доступним і цікавим для тих, хто не є музикантом. Має різноманітний репертуар, виконує твори від Пахельбеля до Лігеті.

На концерті у Львівському органному залі Ешлі Валентайн виконає музику британських композиторів, починаючи з XVI століття, від музики Орландо Гіббонса та Бенджаміна Косина і до кіномузики Макса Ріхтера.

«Я також включив у програму музику композиторів, які писали у важкі часи, в тому числі – під час війни», – говорить органіст.

На концерті звучатиме твір Джона Айрленда, який під час Першої світової писав музику, щоб зібрати на допомогу військовим, а під час Другої – дивом врятувався від нацистської окупації. «Пісня травня» бельгійця Йозефа Йонгена була написана під час Першої світової, коли композитор жив у Лондоні, як біженець. У програмі також є «Прощання з Стромнессом», яке Пітер Максвел Девіс написав як внутрішній протест проти замінування Оркнейських островів під час Другої світової війни.

«Як музикант я знаю, наскільки музика важлива в житті людей. Живий концерт – це спосіб знову почуватися нормально, навіть в умовах такої жахливої війни. Мій візит покликаний показати, що люди тут, у Лондоні, у Британії, підтримують Україну, і що ми з вами», – розповідає органіст.

Але цей візит Ешлі Валентайна в Україну не перший. Справа в тому, що він мріяв відвідати нашу країну ще з дитинства. Коли в Україні почалася Революція Гідності, Ешлі пильно слідкував за подіями в нашій країні. А в 2015 році на День Незалежності України він приїздив до Києва. Протягом двох тижнів британець подорожував Україною, відвідавши Чорнобиль, Одесу та Львів. З того часу він допомагає Україні, проводячи доброчинні концерти.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році Ешлі почав навчати українських дітей-біженців у Лондоні.

«Їхній успіх змусив мене задуматися про те, скільки інших українських дітей, подібних до них, перервали свою музичну освіту… і тоді я заснував благодійну організацію “Make It Possible Ukraine”. У межах цієї ініціативи у Львові я планую тиждень викладати музику у літній школі для дітей-переселенців», – каже британець.

Ешлі Валентайн даватиме безкоштовні уроки гри на фортепіано, співів, а також везе з собою книги про музику, які спеціально для українських дітей зібрали благодійники у Лондоні.

Придбати квитки на виступ британського органіста у Львівському органному залі можна на сайті або в касі Органного залу.

Більше інформації завжди доступно на сайті Органного залу та комунікаційних майданчиках Instagram, Facebook.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

6 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

14 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

14 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

15 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

18 години тому