Новини

Курячі яйця під Новий рік стануть “золотими”

Ціни на курячі яйця на українському ринку до кінця року можуть зрости на 10-15% і скласти близько 26 гривень за десяток, прогнозують науковці Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу інституту, стрибок цін на цей продукт пояснюється тим, що вартість зерна, яке є основою раціону птиці, безпосередньо залежить від курсу долара.

Крім того, вітчизняні виробники яєць, у першу чергу, реалізують свою продукцію на зовнішніх ринках, де українські курячі яйця користуються великим попитом, і тільки надлишок продукції реалізують на внутрішньому ринку. “Якщо попит зростає і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, ціна йде вгору”, – пояснила прес-служба.

Згідно з повідомленням, найнижчу ціну на яйця експерти фіксують навесні і влітку, коли на ринок надходять яйця, вироблені в приватних господарствах. Поза тим, ціни досягають найвищого піку в осінньо-зимовий період, коли падає приватне виробництво, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію за завищеними цінами, що покривають збитки попередніх місяців.

Згідно з повідомленням, цього року оптово-відпускна ціна на курячі яйця була найнижчою в липні – 10,35 гривні за десяток. Наступного місяця вона почала зростати і сягнула у серпні 11,57 гривні за десяток, вересні – 15,04 гривні за десяток, жовтні – 19,73 гривні за десяток. Загалом, з липня оптово-відпускна ціна на курячі яйця зросла більш ніж у 1,9 разів.

 

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

11 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

12 години тому