Конгресвумен Спартц вимагає від Байдена перевірити можливі зв’язки Єрмака з росією

Новини 09 Липня, 2022 75

Перша українка в Палаті представників Конгресу США Вікторія Спартц подала президенту США Джо Байдену листа щодо нібито зв’язків очільника Офісу президента Андрія Єрмака з кремлем. У Міністерстві закордонних справ України це заперечують.

Про це конгресвумен повідомила у Twitter, пише “Четверта студія” з посиланням на Громадське.

«Сьогодні я надіслала листа Джо Байдену з проханням надати брифінг щодо наглядових процедур, які здійснюються щодо глави Офісу президента Андрія Єрмака», — написала Спартц.

На сайті Конгресу опублікували текст листа, який надіслала конгресвумен. Там вказано, що Спартц відправила його вчора, 8 липня.

«На підставі різноманітних розвідувальних даних, дій Єрмака в Україні та його ймовірних угод із росією, Конгресу необхідно терміново отримати цю інформацію, щоб підтвердити або спростувати різні серйозні звинувачення», — зазначила вона.

Спартц пояснила причетність США тим, що країна бере матеріальну участь у російсько-українській війні, й Україна потребує все більшої та швидшої допомоги.

Крім того, конгресвумен звернула увагу на те, що Єрмак призначив Олега Татарова своїм заступником із питань правоохоронних органів для боротьби з корупцією.

«Натомість, як добре відомо Байдену, [Татаров] затягує призначення незалежного антикорупційного прокурора понад рік, що призвело до недієздатності САП та НАБУ», — йдеться у листі.

А ще конгресвумен вказує, що у 2020 році до призначення Татаров перебував під слідством НАБУ, де його справу нібито неналежним чином передали прокурору та закрили. Татаров також нібито був високопосадовцем міліції президента-втікача Віктора Януковича та переслідував учасників Євромайдану.

«Оскільки президент Зеленський дуже наполегливо працює над розбудовою альянсів із Заходом і нашою країною, наш обов’язок повідомити йому, якщо ми можемо мати якісь занепокоєння щодо ключових людей навколо нього», — наголосила Спартц.

Реакція України

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко написав на своїй сторінці у Facebook, що заяви Вікторії Спартц є «неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з росією». За його словами, Україну хочуть втягнути у внутрішню політику США.

«Радимо пані Спартц полишити спроби заробити собі додатковий політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни в нашій країні та горі українців. Особливо цинічними є маніпуляції про Україну та її керівництво від конгресвумен українського походження», — наголосив він.

Ніколенко просить членкиню Конгресу припинити підривати наявні механізми надання США військової допомоги для України. Мовляв, Україна максимально відкрито взаємодіє з американськими партнерами, надаючи їм вичерпну інформацію про використання техніки.

«Подальша бюрократизація та затягування процесу, якого очевидно і прагне Вікторія Спартц, сприятиме лише подальшому просуванню російських загарбників. На такий сценарій тільки і розраховують у кремлі», — вважає речник МЗС.

Він переконаний, що жодні заяви та провокації не підірвуть високий рівень довіри між президентами Володимиром Зеленським та Джозефом Байденом, Андрієм Єрмаком та Джейком Салліваном, Дмитром Кулебою та Ентоні Блінкеном, а також іншими високопосадовцями України та США.

Водночас Ніколенко наголосив, що Україна глибоко вдячна США за непохитну підтримку в протидії агресії росії.

«Важко переоцінити політичну, військову та фінансову допомогу, яку Конгрес та адміністрація президента Джозефа Байдена надали нашій державі за чотири місяці повномасштабної війни. Відзначаємо особисту роль президента США в консолідації цих зусиль», — додав він.

Коментарі

Позначки: ,