Зеленський зобов’язаний зберегти енергетичну незалежність України, яку забезпечила команда Петра Порошенка. Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в коментарі журналістам, пише Четверта студія.

«Я дуже пишаюся, що нашій команді вдалося досягти енергетичної незалежності від РФ, що протягом чотирьох років ми не купували газ в Росії. Мене надзвичайно непокоїть той факт, що впродовж останнього місяця російська електроенергія повернулася на український ринок і зараз є спроба повернути російський газ», – сказала Геращенко.

Вона наголосила на неприпустимості підписання будь-яких угод, які повернуть енергетичну залежність України від Росії.

«Очевидно, що Росія намагається сьогодні, коли закінчується транзитна угода, укласти короткотермінову угоду для того, щоб за цей час добудувати «Північний потік – 2» і потім шантажувати Україну ще й транзитом. Які тут є «червоні лінії» для української влади? Це обов’язковість тристороннього формату газових переговорів Україна – Європейська Комісія – РФ. Крім того, в жодному випадку не можна відмвлятися від позову в 3 млрд боргу «Газпрому» перед «Нафтогазом», який ми вже виграли по Стокгольмському арбітражу, і від нашого позову на 12 млрд, яким зараз Москва шантажує Київ.

Росія порушила всі міжнародні угоди і має за це сплатити штраф. Ми маємо зберегти нашу енергонезалежність. Мені здається – це важливо. Інакше підписання будь-яких умов, які повернуть нашу залежність від Росії щодо енергоносіїв – це будуть нові «Харківські угоди», – зазначила Геращенко.