Новини

Колишній директор Центру міської історії у Львові працює на російський пропагандистський телеканал

Колишній директор Центру міської історії Центрально-Східної Европи у Львові Тарік Сиріл Амар працює на російський пропагандистський телеканал Russian Today.

Про це повідомив історик з Українського католицького університету Михайло Мартиненко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Колишній директор Центру міської історії Центрально-Східної Европи у Львові, американський історик, який досліджував історію Львова у другій половині XX сторіччя Тарік Сиріл Амар став експертом на телеканалі російської пропаганди Russian Today.

“Тарік Амар. Відомий у вузьких колах дослідник, особливо у тих, хто вивчає історію Львова в ХХ ст. Колись він був директором Центру міської історії. Працював у Колумбійському університеті в США. Писав статті та книжку про воєнний та повоєнний Львів, Голокост та пам’ять про нього. Можна сказати, був колегою по цеху. Як писав – питання інше… Перше – не завжди акуратність писання і роботи з джерелами. Друге – публічне хамство до колег. Ну і третій момент – надто серйозне захоплення “боротьбою з етнонаціоналізмом” в Україні. Чим далі – тим більше у нього з’являлось злоби”, – написав Михайло Мартиненко.

За його словами, Тарік Амар як експерт широкого профілю – від ізраїльсько-палестинського конфлікту до британського флоту в Чорному морі – з’явився кілька місяців тому.

“І от саме зараз, коли до російсько-українського кордону підтягуються все нові і нові ешелони та колони російських військ, готових за першим сигналом рушити в наступ на територію України, цей “дослідник” виписує на RT про “злочини Києва” проти (майже дослівна цитата) “слабких повстанців на Донбасі”. За що Амару, звісно, заготовлений окремий казанок в пеклі. Мораль. Рано чи пізно кар’єра професійних “борців з етнонаціоналізмом” може скотитись саме туди. До рівня “експерта” в RT” – наголосив Мартиненко.

Видання Варіанти нагадує, що Тарік Сиріл Амар з 2007 до 2010 року очолював Центр міської історії Центрально-Східної Європи у Львові, заснованого 2004 року австрійським істориком Гаральдом Біндером.

Він відомий своїми відверто упередженими текстами та книгами про історію Львова. Наприклад, дискусія з Ольгою Гнатюк про книгу “The Paradox of Ukrainian Lviv. A Borderland City between Stalinists, Nazis, and Nationalists”.

У 2010 році Львівська міська рада відзначила його Золотим гербом, від якого він наприкінці 2018 року відмовився через Степана Бандеру, якого вважає фашистом.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

4 години тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

4 години тому

Комунальне підприємство “Зелене місто” очолив Олександр Єгоров

Найголовніші проекти підприємства “Зелене місто” — будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки ТПВ та рекультивація Грибовицького…

4 години тому