Новини

Клімкін: Україна виконає рекомендації “Венеціанки” щодо імплементації закону про освіту

Про це у своїй колонці на “Європейській правді” написав глава МЗС України Павло Клімкін.

За його словами, Венеційська комісія констатувала, що український закон, будучи рамковим, залишає достатній простір для повноцінного вивчення учнями з національних меншин рідної мови.

Конкретні ж положення й деталі мають бути закріплені в окремому Плані реалізації закону “Про освіту”, а потім, якщо необхідно, то і в Законі “Про загальну середню освіту”, який саме зараз розробляється.

“Як і рекомендує комісія, ці положення і документи готуватимуться в тісному контакті з самими національними громадами” – зазначив Клімкін.

Він також наголосив, що для української сторони все ж надзвичайно важливо, що “Венеціанка” назвала посилення позицій державної української мови в освіті та обов’язковість її вивчення всіма громадянами країни не тільки законними, але й похвальними.

Нагадаємо, 8 грудня Венеціанська комісія прийняла рішення щодо положень нового Закону України “Про освіту” стосовно викладання державною мовою, мовою меншин та іншими мовами.

У рішенні йдеться, що сприяння посиленню державної мови та її обов’язковість для всіх громадян є “законною і навіть похвальною метою держави”. Те саме стосується державних заходів для вивчення мови всіма громадянами, які є шляхом до подолання існуючих нерівностей та сприяють ефективнішій інтеграції в суспільстві осіб, що належать до національних меншин.

Окрім того, Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни у “мовну статтю” закону “Про освіту”, переглянувши заборону викладання російською мовою.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

10 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

10 години тому