Новини

Касовий апарат для підприємця: які зміни слід чекати з 2020 року

Про зміни в законодавстві, які створюють новий порядок застосування «касових апаратів» (реєстраторів розрахункових операцій, далі – РРО)  для фізичних осіб – підприємців (ФОП-ів), платників єдиного податку  вже чули, мабуть, усі.

Підприємці  звертались зі  своїми пропозиціями не приймати та не підписувати зміни до законів на круглих столах, організованих партією «Європейська Солідарність»за участі народних депутатів Ростислава Павленка, Ніни Южаніної та Артура Герасимова. Однак, закони прийнято Верховною Радою, підписано та  опубліковано і вони почнуть діяти з 19 квітня 2020 року.

Тому  пояснимо, коли і для кого РРО стануть обов’язковими.

Перш за все, РРО повинні застосовувати  лише ті підприємці, які отримують оплату від покупців за товари чи послуги  готівкою або із застосуванням платіжних карток. При безготівкових розрахунках (переказ коштів з рахунку покупця на рахунок підприємця в установі банку або внесення готівки через касу банку  на рахунок підприємця)  РРО  не потрібний.

Також зауважимо, що  зараз обов’язково застосовують РРО лише підприємці, платники єдиного податку ІІ-ІІІ груп,  обсяг доходу яких впродовж календарного року перевищує 1 000 000 гривень, а також підприємці (незалежно від обсягу доходу), які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Натомість, з 1 жовтня 2020 року від застосування РРО будуть звільнені лише підприємці, платники єдиного податку І групи (які здійснюють торгівлю на ринках або надають побутові послуги населенню, незалежно від обсягу доходу)  та  ІІ-IV груп, обсяг доходу яких впродовж календарного року не перевищить 1 000 000 гривень.

Разом з тим, з 1 жовтня 2020 року РРО повинні застосовувати підприємці (незалежно від обсягу доходу), які здійснюють: реалізацію товарів (надання послуг) через мережу інтернет; реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах; діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення; реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

А з 1 січня 2021 року повинні  застосовувати  РРО усі  підприємці, платники єдиного податку ІІ-IV груп, незалежно від обсягу доходу та виду діяльності. Звільнені від застосування РРО будуть лише підприємці І групи єдиного податку.

Змінами  передбачено можливість  використовувати  програмні  РРО (смартфони, зареєстровані в податковій службі,  зі спеціальним  програмним забезпеченням)  або  класичні  РРО. При цьому програмне забезпечення для програмних (новітніх) РРО має бути доступне для запису на сайті Державної податкової служби України з 19 квітня 2020 року.

Тож готуймося. Проте  цілком можливо, що до  1 жовтня 2020 року народні депутати  скасують зміни до законів  про РРО і нововведення не почнуть діяти. Саме до цього закликала з трибуни Верховної Ради  від  імені фракції «Європейська Солідарність» народний депутат Ніна Южаніна, яка вважає, що  прийняті зміни загрожують  виживанню 500-м  тисячам малих підприємців.

Зоряна КУРИЛЯК, юрист, експерт з обліку та оподаткування, м. Львів

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові курсує вже п’ять трамваїв з Берліна

За інформацією ЛКП «Львівелектротранс», у Львові переоблаштували та випустили на лінію ще один берлінський трамвай

1 годину тому

38-річного мешканця Рудне засудили за напад на жінку

між чоловіками та жінкою виникла сварка, в ході якої обвинувачений напав на неї та наніс…

8 години тому

На Львівщині біля гірської річки без дозволів збудували котеджі

Самовільно будував котеджі біля гірської річки – підозрюється підприємець зі Славщини

8 години тому