Новини

Караванська і Половинка 18 квітня представлять у Львівській опері спільний проєкт – виставу-дефіле

Модне чи вічне? На це запитання відповідатимуть одна з найвідоміших українських дизайнерок Оксана Караванська та українська співачка, актриса театру і кіно, лауреатка Шевченківської премії Наталія Половинка. Їхній спільний проєкт – вистава-дефіле «РОЗМОВА ПТАХІВ» – відбудеться 18 квітня у Львівській національній опері. Початок – о 19:15.

Про це ІВ Четверта студія повідомила Галина Гузьо.

Цього вечора Дзеркальна зала Оперного театру перетвориться на унікальний простір, в якому будуть фешн, театр, балет, музика, слово, спів… Ми почуємо, як високі сенси потужно і сучасно звучать, коли висока мода тісно переплітається із високим мистецтвом театру. Це вість про вічне і красиве, що протистоїть війні.

Оксана Караванська надихнулася, творячи костюми до вистави «Сад Божественних Пісень. Розмова птахів» за Григорієм Сковородою, премʼєра якої відбулася в Гарнізонному храмі в ніч на Святого Миколая у грудні 2023 р. Дизайнерка не вперше міксує види мистецтва. Її перформенс «Вишиванка-Couture Третього тисячоліття» у Львівській опері торік наробив багато галасу. Цього разу Караванська пропонує ще більш сміливий крок.

– Я завжди по-філософськи ставилася до власної творчості, – каже Оксана Караванська. – Запитання «Модне чи вічне?» доречне завжди: як 300 років тому в часи Сковороди, так і зараз, я наважуюся поєднувати всі мистецтва, аби не втратити українськості, духовності і краси. То чи стане модне вічним?

У Львівській опері Караванська представить нову історію «Ukrainian Haute Couture», де авторкою сучасної вишивки вкотре стала дизайнерка Ксенія Уманська. Моделями будуть артисти балету Львівської національної опери – цього разу і жінки, і чоловіки.

Наталія Половинка унікальним чином творить свою дорогу через театр і духовний напів, традиційну пісню, класичну музику і кіно. Її «Слово і голос» – єдиний в Україні театр, де здійснюється жива співоча Традиція України.

Дефіле зустрінеться в діалозі про модне і вічне з виставою «Розмова птахів», яку творитимуть Театральний центр «Слово і голос», Наталія Половинка; «Хорея Козацька», Тарас Компаніченко; а також Лабораторія степового розспіву «Євшан-зілля» із Запоріжжя та окупованих сіл, народний співак Олексій Заєць і піаніст Сергій Кудринецький.

– Моє служіння Традиції завше – виклик серед сучасного моря швидкоплинних змін, – каже Наталія Половинка. – А зараз це граничне випробування України і світу оголює дивний шанс перемоги: пʼючи з джерела, серед всіх масок сучасності – за одною з них таки розпізнати своє лице. А Сковорода веселить: «Я й сам не люблю мiнливої маски… а люблю теє, що зверху ніщо, а всередині щ о с ь, зовнi неправда, але всередині iстина. Така рiч i людина звалися у еллiнiв «сілінос», картинка, зверху смiшна, а всерединi прекрасна…». То чи стане вічне – модним?

Квитки на виставу-дефіле «Розмова птахів» доступні онлайн.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині ветерани війни та члени їхніх сімей можуть отримати кошти на підтримку підприємницької діяльності (відео)

Після півторарічного проведення у зоні бойових дій Ігор продовжив працювати на підприємстві. Детальніша інформація про…

2 години тому

Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у…

9 години тому

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

22 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

22 години тому