Ймовірність візиту Папи Римського в Україну зросла до 60%, — львівський релігієзнавець

Новини 17 Липня, 2022 57

Папа Римський

Ймовірність приїзду Папи Римського до України цього року суттєво зросла, вважає науковий співробітник Інституту історії церкви УКУ Анатолій Бабинський.

Про це повідомляє Суспільне, пише «Четверта студія».

“Якщо говорити про відсоткову ймовірність приїзду Папи, то два місяці тому можна було говорити про 30-40 відсотків, а зараз — вже про 60% ймовірності такого візиту, бо в останні тижні щодо цього доходять більш чіткі сигнали”, — каже Анатолій Бабинський.

Що ж стосується питання безпеки Папи Франциска в Україні, то дослідник підкреслює, що візити у країни, де тривають бойові дії чи існує загроза війни, не є чимось новим для римських понтифіків.

“Для пап не є чимось новим відвідувати країни в зоні бойових дій, такі речі вже були. Папа Франциск схильний до часом відчайдушних кроків і я думаю, якщо буде ухвалене рішення їхати в Україну, він приїде, незважаючи на всі безпекові питання. Тут радше йдеться про те, наскільки його радники вважають візит доцільним і про його здоров’я — чи лікарі дозволять”, — каже Бабинський.

Водночас історик припускає, що зараз візит Франциска не матиме такого ефекту, як би ця подія могла мати на початку війни з Росією чи напередодні цієї війни. Крім того, після декількох заяв Пипи Римського, для багатьох людей “позиція Папи є незрозумілою і необхідно було би докласти дуже багато зусиль, щоби переконати, що позиція Папи щодо суверенітету України та права на захист є однозначною”.

Попри це Бабинський підкреслює, що візит папи Франциска мав би позитивне значення.

“Якби він відвідав місця українського болю, такі як Буча чи Бородянка, віддав шану жертвам і сказав якісь сильні слова, то це все одно було би позитивом для нашої сьогоднішньої ситуації”, — наголошує Бабинський.

За словами дослідника, візит Папи Римського в Україну могли обговорювати під час Синоду єпископів УГКЦ, який відбувався у польському Перемишлі в період від 7 до 15 липня.

Коментарі

Позначки: ,