Новини

Іпотека Зеленського: що не так з 7% кредиту на житло (ВІДЕО)

“Зеленський сказав, Зеленський зробив. Неймовірно! Українські банки нарешті почали видавати кредити на житло під омріяні 7%. На власному досвіді я пройшла увесь шлях від досліджень в інтернеті до буквально підписання договору купівлі-продажу і зараз бути лити дьоготь до цієї солодкої діжки меду обіцянок гаранта.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

І справді, перемога, в яку так хотілось би повірити, адже, на перший погляд, умови цілком привабливі, на які спокусилась навіть я. За словами президента, купити в іпотеку можна: готову квартиру, майнові права на неї, житлові будинки із земельною ділянкою та об’єкти незавершеного будівництва. А оскільки в кількох банках, мені одразу сказали, що майнові права поки в принципі не розглядають, то я вирішила зупинитись на звичайній квартирі.

Здавалось би, все просто – обираєш квартирку, звертаєшся до одного з банків, які підписались під цю державну програму, сплачуєш 15% від вартості житла першого внеску, а не 30% як пропонують при звичайному кредитуванні нерухомості, і вуаля – ти щасливчик з омріяними квадратними метрами, при чому місячний платіж не надто перевищує середню вартість оренди житла у столиці. А держава компенсуватиме банкам частину відсоткової ставки, щоб позичальник за користування кредитом сплачував 7% річних. Просто мрія!

Але буквально на першому кроці вас вже чекають перешкоди. Обов’язкові умови! Якщо ваша сім’я складається з двох осіб, то житло не повинне перевищувати 50 метрів, на кожного наступного члена сім’ї ще плюс 20. Вартість не повинна перевищувати 2,5 мільйони гривень. І найголовніше, житло повинне бути здане в експлуатацію не раніше трьох років від дня видачі кредиту.

Я довго намагалась зрозуміти, ну в чому ж підступ… Не може бути все настільки просто. І я його таки знайшла, але для цього довелось пройти чималий шлях.

Спочатку в одному з державних банків запевнили: так-так все нормально, програма працює, шукайте конкретний об’єкт, приносьте документи, подавайтесь.

Отож, я взялась обирати квартиру. Для початку зайшла на один ресурс з пошуку нерухомості, задала потрібні параметри – пам’ятаєте не більше 50 квадратів, 2,5 мільйони гривень і рік побудови не пізніше 2018 року. І дивіться – в межах столиці таких варіантів не більше двох десятків. Ну, окей. Вже – не нічого!

А далі… пішли перегляди і тривалі розмови з рієлторами. В принципі, жоден з них не відмовився продавати житло через іпотечну програму гаранта. Але одразу виникло одне таке малесеньке “але”. Пам’ятаєте нюанс, що житло має бути здане в експлуатацію не раніше трьох років від моменту отримання іпотечного кредиту? Так от, саме в цьому випадку, згідно з законом продавець після підписання угоди купівлі-продажу зобов’язаний сплатити до державної казни 5% податку на доходи фізичних осіб від продажу нерухомості і ще 1,5% військового збору. Тобто якщо квартира, припустимо, коштує 2 мільйони гривень, то ось цей податок становитиме 130 тисяч гривень. А оскільки податки в нашій країні сплачувати звикли далеко не всі, починаючи з чиновників, то цю суму ріелтори пропонують перекласти саме на покупців.

Хочете ціну, заявлену в оголошенні – давайте готівку і без питань. А якщо ж будемо оформлювати через банк, та ще й в іпотеку, то сорі – ваші проблеми. Податки платіть самі!

Після таких рієлторських роз’яснень, в сухому залишку маємо наступну ситуацію – вибір нерухомості за таких параметрів надто обмежений. Окрім першого внеску в 15% та додаткових платежів таких як пенсійний збір, оцінка нерухомості, держмито, послуги банку та обов’язкове страхування, маємо сплатити ще й податок на прибуток продавця. І в результаті отримуємо не набагато привабливішу пропозицію, ніж звичайна іпотека. А держава, у цьому випадку не надто й розкошелюється.

А тепер підрахуймо!

Якщо житло коштує 2 мільйони гривень вам доведеться заплатити:
15% першого внеску – 300 тисяч гривень
Страхування 0,26 % щорічно – 5 200 грн
Оцінка нерухомості від 2 до 4 тисяч
Банківська комісія – 0,5% – ще 10 тисяч
Державне мито 1 % – 20 тисяч
Пенсійний збір ще стільки ж.
І зверху податок продавця+військовий збір сумарно 6,5% – ще 130 тисяч гривень.

Тобто в загальному для оформлення такої угоди вам для початку треба мати щонайменше близько півмільйона гривень.

Зрештою, вибір за вами! Можете спробувати отримати квадратні метри за цією програмою самі. А я, напевно зачекаю ще. Може наступна геніальна ідея Зеленського мені більше припаде до душі”.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

17 хв. тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

56 хв. тому