Новини

Іноземці зможуть стати офіцерами в українській армії

Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт, який дозволить іноземцям та особам без громадянства служити офіцерами в українських Збройних Силах, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії. Раніше вони могли вступати на службу лише рядовими солдатами.

Наразі законопроєкт перебуває на розгляді комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Щоб він набув чинності, його мають схвалити Верховна Рада та підписати Президент.

Про це пише Четверта студія.

У Центрі спільних дій вважають, що така зміна може підсилити українське військо.

“Основна новація законопроєкту полягає в тому, що іноземні офіцери можуть іти на цю посаду в українську армію. Ми зможемо долучити кваліфікованих військових, які не потребують додаткового навчання. Тим більше вони вже можуть мати бойовий досвід”, – пояснює Ірина Корженкова, аналітикиня Центру спільних дій.

Згідно з документом, іноземці зможуть звертатися до центрів рекрутингу, центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості або ТЦК, щоб вступити на військову службу. Вони також можуть звернутися безпосередньо до військової частини, де хочуть служити.

Законопроєкт також дозволяє іноземцям служити в Головному управлінні розвідки до кінця особливого періоду в державі.

Ірина Корженкова зауважує, що процедура вступу в українське військо не зміниться порівняно з тим, як це відбувається зараз.

Проте тепер ми зможемо залучити до війська більше досвідчених офіцерів, незалежно від їхнього громадянства, а це може суттєво посилити боєздатність підрозділів та ефективність виконання завдань.

Перед прийняттям на службу іноземці пройдуть спеціальну перевірку. Вона з’ясує законність їхнього перебування в Україні, відсутність штрафів та судимостей, а також можливі зв’язки з ворожими розвідками.

За згодою кандидата, його можуть перевірити на поліграфі.

На думку Ірини Корженкової, чітка та зрозуміла спеціальна перевірка допоможе уникнути загрози національній безпеці.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик