Новини

Ініціативи Зеленського лише призводять до втрат на фронті, – Костянтин Єлісєєв

Спроби Зеленського досягти примирення з Путіним призводять лише до втрат на фронті і послаблення міжнародних позицій України. На цьому наголосив дипломат, радник п’ятого Президента України Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв у статті «Плюси та мінуси дипломатії Зеленського у червні» виданню «НВ», пише Четверта студія з посиланням на прес-службу партії ЄС.

«З Паризького саміту Нормандської четвірки не було жодного дня, коли б російські окупаційні війська не відкривали вогонь, фіксуються посилення порушень на ділянках розведення. Навіть ротація і підвищення статусу членів української делегації у складі ТКГ не переконала Кремль у важливості забезпечення всеохоплюючого і сталого режиму припинення вогню. Без відповіді залишається питання, коли Росія призначить «дзеркальну» делегацію і скільки чекатиме на таке рішення українська сторона», – зазначив він.

Дипломат підкреслив, що анонсована Офісом президента законодавча ініціатива щодо імплементації формули Штайнмаєра викликає значне занепокоєння.

«Питання викликає й анонсований ОПУ проект закону про особливості самоуправління на Донбасі з імплементованою формулою Штайнмаєра. Візити української делегації до Берліна та Парижа, що загалом мало б передувати візиту Козака до Берліна, а не бути його наслідком, не вплинуло суттєво на ставлення Москви до виконання своїх зобов’язань. Більше того, як стало відомо з дипломатичних джерел, наші партнери залишилися розчарованими безпорадністю української делегації в частині розуміння логіки Мінського процесу та відсутністю конкретних пропозицій щодо шляхів забезпечення реалізації домовленостей», – повідомив Єлісєєв.

«Склалося враження, що українська сторона не має впевненості у своїх силах. Засмученими були наші партнери і тієї наївністю та легкістю, з якою українська сторона фактично власними руками створює майданчик для прямих перемовин з маріонетками Кремля. Все це призводить до зростання небезпечної тенденції – втоми від України і розчарування з боку міжнародних партнерів», – наголосив він.

Крім цього, Єлісєєв зазначив, що значні поступки Зеленського задля обмінів полоненими підвищили «апетити» Кремля.

«Все менше залишається шансів на проведення обміну і звільнення українських заручників та політв’язнів. Отримавши внаслідок першого обміну згоду України на російський варіант імплементації формули Штайнмаєра, Москва збільшила свої апетити і почала вимагати за наступні обміни фіксацію Верховною Радою особливого статусу Донбасу на постійній основі у окремому законі. Тому можна очікувати, що процес звільнення українських бранців Кремля буде поставлено на паузу», – підкреслив він.

«Фактично через рік маємо очевидне підтвердження, що відсутність чіткого розуміння Зеленським природи і шляхів врегулювання на Донбасі призвело виключно до втрати Україною багатьох виборених у попередні роки козирів у мирному врегулюванні та прогнозованої стагнації гуманітарного треку», – наголосив дипломат.

Радник п’ятого Президента звернув увагу на відсутність реакції влади на незаконний референдум в Криму, що є неприпустимим.

«Дивною продовжує видаватися ситуація, коли перша особа держави обходить мовчанням резонансні події, що мають першочергове значення для відстоювання суверенітету і територіальної цілісності України. Для президента воюючої держави чомусь не є важливими питання проведення незаконного російського референдуму в Криму, та ще й з питання змін до конституції РФ. Заклик до міжнародних партнерів із проханням посилити санкційний режим щодо РФ за її дії з продовження анексії нашого півострова і порушення прав українських громадян, включно кримських татар. Без потужного слова глави держави коментар МЗС, хоч і абсолютно правильний, ризикує залишитися коментарем без дій», – наголосив Єлісєєв.

«Слушною була б українська ініціатива використати майданчик Ради Безпеки ООН для обговорення теми незаконного референдуму в Криму та засудження переможної бравади Путіна, який схоже вільно почувається у своїх діях на нашій території, а також вказати усім світом на те, що міжнародне право має пріоритет над національним, а зміни до Конституції РФ фактично делегітимізують режим Путіна, підтверджують реваншистську політику Росії і кидають виклик всьому цивілізованому світу», – додав він.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові діти отримають гроші від Садового

Учні, які стали переможцями міжнародних, всеукраїнських олімпіад та інтелектуальних конкурсів та змагань, отримають грошові премії…

3 години тому

У Львові діятиме програма “Відвага до бізнесу”

грантова підтримка підприємницької діяльності ветеранів та членів їхніх сімей"

5 години тому

У Львові пролунав вибух

Біля приміського вокзалу о 16:58 львівʼяни могли чути вибух, який стався внаслідок загоряння автівки

12 години тому

Тягнибока нагородили Золотим гербом міста Львова

Депутата Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андрія Тягнибока

12 години тому

У Львові депутати внесли змін у бюджет

Депутати внесли зміни до бюджету розвитку бюджету Львівської громади на 2024 рік

12 години тому