Фотомузей у Львові стане установою світового рівня, – Роман Метельський

Новини 12 Травня, 2021 915

Фото: Роман Метельський

Львовознавець, колекціонер та фотограф Роман Метельський відомий у культурних колах Львова та області. Засновник сайту “Фотографії Старого Львова” часто знаходить цікаві речі й публікує їх для широкого загалу, а вже кілька років працює над створенням Львівського фотомузею. Журналіст ІВ Четверта студія розпитав Романа Метельського про створення у Львові нового музею.

 – Над створенням якого музею Ви працюєте?

– Приблизно 3-4 роки я працюю над створенням фотомузею, який має стати музейною установою світового рівня у Львові.

 – Чим особливий музей?

На сьогодні в Україні існує лише один фотомузей – у Хмельницькому. Також є філія, пов’язана з фототехнікою у музеї Київського політехнічного інституту. Там є відділ фотографій і все. В принципі ця ніша в Україні  – порожня.

У Львові за радянської влади у приміщені церкви Марії Сніжної був музей фотомистецтва, але після повернення церкви громаді, музей просто з’їхав в нікуди.

Я планую створити сучасну подачу експонатів: кожен зможе прийти і доторкнутись до старого фотоапарата та подивитись, з яких оптичних, фізичних та хімічних процесів та явищ створювалась фотографія.

Відвідувачі зможуть побачити сучасне і навіть майбутнє фотографії. Музей обладнають 3D сканером: людину сканують, а за деякий час її роздруковують у 3D форматі. Можливо, це буде майбутнє фотографії, а, можливо, і ні. Поки що ми цього не знаємо.

 – Скільки у Вас сьогодні експонатів, і які речі Ви збираєте?

– Я збираю все, що пов’язано з фотографією: від техніки та аксесуарів, закінчуючи фотографіями та фоторамками. Збираю усе причетне до фотографій та кіно. Якщо рахувати фотоапарати, то їх близько тисячі. Якщо загально по кількості музейних предметів – це взагалі кілька тисяч. Це плівки, фотографії, аксесуари, хімікалії.

 – Де сьогодні повинен бути фотомузей, і що власне гальмує його створення?

– Найбільший елемент, який стримує створення фотомузею – це приміщення. Для цього потрібно мінімум 250, а оптимально – 500-600 квадратних метрів. Фотомузей – це постійна експозиція, де людина може у будь-який час прийти та побачити історію фотографії.

Плануємо також створити змінну експозицію, де, за планом, відбуватимуться виставкові проекти міжнародного рівня. Також потрібне приміщення, де будуть зберігатись фонди музею, які станом на зараз не експонуються. Планується також створення фотостудії, де можна буде робити фотографії в стилі кінця XIX початку ХХ століття, фотолабораторії, де можна показати сам процес створення фотографії, конференц-зал, лекційний зал, де можна показувати фільми та проводити цікаві зустрічі.

Христина Духнич для ІВ “Четверта студія

Коментарі

Позначки: , ,