Мінські угоди – це єдиний інструмент тиску на Росію, і саме вони лежать в основі міжнародних санкцій. Про це заявив лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко журналістам у кулуарах Верховної Ради після голосування за продовження закону про особливості самоврядування в окремих районах Донбасу ще на рік, пише Четверта студія.

«Я хочу привітати сьогоднішнє рішення Ради Європейського Союзу про продовження санкцій. Надзвичайно важливо, що реалізувалося те, про що ми вели переговори з нашими американськими партнерами – Конгрес США в оборонний бюджет, який точно буде підписаний Трампом, включив санкції проти компаній, які будуть задіяні в будівництві Північного потоку-2. Це також позитивна новина, яка дозволить нам зміцнити глобальну і українську енергетичну безпеку», – наголосив Петро Порошенко.

«Я наголошую, що в обґрунтуванні застосування санкцій і Європейського Союзу, і США проти Росії – невиконання Мінських угод. Це є де-факто єдиний інструмент тиску на Росію, який має глобальний світ. Не для того, щоб притягнути її до відповідальності, ми це будемо робити через механізми міжнародних судів, а щоб замотивувати Росію сісти за стіл переговорів і виконати те, що записано в угодах. В першу чергу, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань і повернення українського суверенітету на окуповані території», – зазначив Порошенко.

Він також наголосив, що рішення паризького саміту Нормандської четвірки ухвалені не на користь України – зокрема, у Парижі навіть не згадували пропозиції щодо дорожньої карти виконання Мінських угод та міжнародної миротворчої місії на Донбасі.

«Ні про яку «формулу Штайнмаєра» ні в яких Мінських угодах нічого немає. Чому розведення військ? Чому «формулу Штайнмаєра», якої немає в Мінських угодах, Путін прочавлює? Позиції, які потрібні Україні, навіть не піднімаються, включно з дорожньою картою, миротворцями, позиціями щодо зміцнення обороноздатності і прозорості процесу. Україна має світову підтримку і не скористатися цим є абсолютно безвідповідально. Нам потрібно скоординувати зусилля і єдиною позицією захистити український інтерес, так як це було зроблено попередні п’ять років. Не дати можливість послаблювати Україну», – наголосив Петро Порошенко.