Новини

Фашисти та ультраправі екстремісти збираються у Варшаві для участі у марші, запланованому на суботу

Фашисти та інші ультраправі екстремісти збираються у Варшаві для участі у суботньому марші, який став одним з найбільших зібрань схожого штибу в Європі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Associated Press.

До маршу, запланованого на 11 листопада, коли відзначають День незалежності країни, за останні роки долучилися десятки тисяч учасників.

Минулорічний марш у Варшаві

Екстремісти зі Швеції, Угорщини, Словаччини та інших країн тепер приєднуються до польських націоналістів у публічній демонстрації ксенофобських та расистських поглядів. 2009 року, коли було започатковано цей марш, масштаби події були набагато меншими.

Гасло для цьогорічного заходу – “Ми хочемо Бога”, слова зі старої релігійної польської пісні, яку президент США Дональд Трамп цитував у липні під час відвідування Варшави.

Дональд Трамп похвалив Польщу за те, що він назвав “захистом країною західної цивілізації”.

Соціолог Рафал Панковський, голова антиекстремістської асоціації Never Again, каже, що, попри посилання на Бога, марш не варто розглядати як натхненний релігійними переконаннями.

“Ми знаємо, що Дональд Трамп не є сильно релігійним, і думаю, що більшість організаторів також не дуже релігійні, – сказав він. – Але вони використовують християнство як своєрідний маркер ідентифікації, який, в основному, полягає в тому, щоб бути антиісламським”.

Він додав, що Варшавський марш може бути найбільшим в світі зібранням ультраправих екстремістів.

Серед організаторів – Національно-радикальний табір, Національний рух та Всепольська молодь – радикальні групи, коріння яких сягає  антисемітських груп, які діяли до Другої світової війни.

Повідомляють, що сьогодні на конференції у Варшаві навіть планував виступити американець Річард Спенсер, відомий прихильник ідеології переваги білих над небілими. Однак польський уряд сказав, що його не раді бачити у країні.

Ілюстрація: Joinfo (архів)

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

2 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

2 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

2 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

3 години тому