Новини

Дубінський заявив, що долар в Україні зросте до 40 гривень

Національний банк готує українську банківську систему до обвалу курсу гривні до 40 грн/$.

Про це пише “Четверта студія”, посилаючись на сайт Олександра Дубінського.

У комерційних банках після гучних заяв голови НБУ Якова Смолія та його заступника Олега Чурія про те, що гарячий капітал не може негативно вплинути на валютний ринок України і дестабілізувати гривню.

Чиновники запевняють, що частка нерезидентів, заводять зараз долар в Україні під покупку гривневих облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) незначна, тому і висновок цих коштів не вдарить по курсу гривні.

Втім, як з’ясувалося, всі ці заспокійливі промови Смолій та Чурій видають тільки для широкої громадськості. А від банківської спільноти, навпаки, вимагають готуватися до стихійної девальвації. При проведенні стрес-тестування українських банків, НБУ закладає в негативний сценарій обвал курсу гривні до рівня 40 грн/$.

Більш того, від банків вимагають проводити капіталізацію своїх структур на рівні, що дозволяє фінустановам витримати девальвацію до значення 40 грн/$. Банки, які не зможуть сформувати відповідну страховий захист для такої девальвації, можуть залишитися без ліцензій.

«Свого часу регулятор затвердив постанову №141, в якому детально прописав методологію тестування банків. Заклав в неї зміна рівня інфляції, курсу нацвалюти, ВВП країни і ряду інших показників. Розписав негативний сценарій і те, як він може вплинути на український експорт, імпорт і як все це трансформується на банківську систему. Методику отримали банки, і тепер тестують по ній не тільки себе, але і своїх клієнтів перед наданням фінансування», – розповів Dubinsky.pro фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

 

 

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Міноборони планує додати функцію електронних направлень на ВЛК через Резерв+

Дмитро Лазуткін сьогодні повідомив, що висновки військово-лікарської комісії для військовозобов'язаних громадян України дійсні п'ять років

1 годину тому

На Львівщині змінився військовий комендант

Раніше був Тарас Грень

2 години тому

У Львові маршрутки курсують до 20 години

Мешканці скаржаться на роботу транспорту

4 години тому

Україна втратила 40% Вовчанська

росіяни сконцентровані на напрямках населеного пункту Липці, Вовчанськ і на лівому-правому флангу міста Вовчанськ

4 години тому