Депутати «Європейської Солідарності» вимагають неупередженого розгляду справи Сергія Стерненка

Новини 25 Лютого, 2021 210
Фото: Володимир Марусяк

Фото: Володимир Марусяк

Сьогодні, 25 лютого, на пленарному засіданні сесії ЛМР депутати «Європейської Солідарності» звернулися до Президента України, Генерального прокурора України, Верховної Ради України та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо неприпустимості політичного переслідування на прикладі справи одеського громадського активіста Сергія Стерненка.

Відповідне звернення озвучив депутат «Європейської Солідарності» Володимир Марусяк, пише “Четверта студія”.

«Ми, депутати Львівської міської ради 8 скликання, стурбовані сумнівним вироком суду стосовно одеського громадського активіста Сергія Стерненка.  Вироком Приморського районного суду м. Одеси від 23.02.2021 року громадського активіста Сергія Стерненка визнано винним за двома із трьох інкримінованих йому статтями.

Зокрема, активіста засуджено за начебто вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 187 КК України та ч. 1 ст. 263 КК України.

Підставою для відкриття цього ганебного провадження стала заява Сергія Щербича, – депутата районної ради, який брав активну участь у діяльності Антимайдану. Факт його антиукраїнської діяльності та участі в масових порушеннях громадського порядку зафіксований на відео від 20 лютого 2014 року, відповідно до якого серед затриманих під Черкасами тітушок можна зустріти і обличчя теперішнього потерпілого. Крім цього, Сергій Щербич відомий тим, що був головою районного осередку антиукраїнської партії «Родіна» (станом на сьогодні це партія Сергія Суханова). Такі факти, на нашу думку, свідчать про повний занепад стану правоохоронної та судової систем, та про те, що вони просто стали знаряддям розправи над незручними для політичного режиму людьми.

Так, з 2015 року ця справа поступово перетворилася у своєрідний лакмусовий папірець, який був покликаний показати спроможність та готовність влади провести відкрите та неупереджене розслідування цієї надзвичайно резонансної справи. Саме таке розслідування забезпечило б відновлення довіри громадськості та стало б логічним продовженням процесу реформування судової та правоохоронної систем.

Ця справа яскраво демонструє наявність в Україні політичного переслідування. Ми ще раз переконалися, що формальна реформа без системних змін – це один із найшвидших шляхів до повного правового нігілізму.

Ми сподіваємося на відновлення справедливості під час розгляду справи в апеляційній інстанції і наполягаємо на тому, що лише повне перезавантаження правоохоронної та судової  влади дозволить відновити довіру до суддів та правоохоронної системи загалом.

З огляду на зазначене вище, засуджуємо політичні переслідування та вимагаємо забезпечити об’єктивний та неупереджений розгляд справи Сергія Стерненка судом», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, напередодні сотні львів’ян вийшли на площу Ринок, аби висловити протест проти засудження активіста Сергія Стерненка. Учасниками акції стали депутати «Європейської Солідарності», а також активісти Солідарної молоді Львівщини.

Коментарі

Позначки: , ,